Op school doen we nu toch niets

Morgen beginnen de schoolvakanties in het noorden van het land.

Sommige ouders gaan al eerder op vliegvakantie.

„Dit is de allermooiste”, zegt teamleider Peter Bezuijen van basisschool De Springstok in Amsterdam. Leerplichtambtenaar Paulien Hilhorst bekijkt de roze trouwkaart met een glimlach. Een Marokkaanse familie vroeg Bezuijen onlangs of de kinderen al vóór de vakantie van school mochten. Alleen in dringende omstandigheden, zei hij: „Ze smoesden wat met elkaar en zeiden toen dat ze een bruiloft hadden.” Bezuijen vroeg of hij de trouwkaart mocht zien: „Toen kwamen ze een dag later hiermee; ze zijn er vast een avond mee bezig geweest.”

In de week voor de grote vakantie, die in het noorden morgen begint, controleert het Amsterdamse Bureau Leerplicht Plus of kinderen niet voortijdig met vakantie gaan. Leerplichtambtenaren gaan langs scholen in Amsterdam en halen daar lijsten met de namen van afwezigen op. Gistermorgen vroeg waren leerplichtambtenaren op Schiphol en spraken daar ouders met kinderen aan.

„Met deze publieksvriendelijke actie willen we duidelijk maken dat we luxeverzuim niet toestaan” vertelt Henk Krauwel, hoofd van het Bureau Leerplicht Plus. Wat is er zo erg aan ouders die wat eerder weggaan voor bijvoorbeeld goedkopere vliegtickets? Krauwel: „Mijn ervaringen met jeugdig werklozen hebben mij geleerd dat dit soort verzuim het begin kan zijn van meer verzuim, schooluitval en andere problemen.”

De leerplichtambtenaren zwermen uit in de vertrekhal. „Daar, daar”, klinkt het telkens als ze in een rij bij een incheckbalie kinderen zien. De 9-jarige Kiara is met haar moeder op weg naar Curaçao: „Op de laatste dag doen we toch niet veel op school. Beetje opruimen en zo.” Moeder heeft geen toestemming gevraagd. Nu krijgt ze geen proces-verbaal, maar als de school het verzuim doorgeeft, kan ze alsnog een boete krijgen: 50 euro per dag, per kind.

Dat scholen de laatste dagen weinig doen is een veelgehoorde opmerking. „Daar moeten we scholen dan maar op aanspreken”, zegt Carry Roozemond van de landelijke leerplichtvereniging Ingrado. Krauwel heeft wel een idee: „Laat bedrijven op scholen voorlichting geven over beroepen.”

Een van oorsprong Chinese familie is op weg naar de Verenigde Staten. „Ik heb een formulier voor extra verlof ingevuld”, zegt Sophie (14 jaar) fel. Ze gaan naar een bruiloft, zeggen ze. Heel veel mensen blijken deze ochtend een bruiloft in het buitenland te hebben. Ook is er een zwangere vrouw die een dag later niet meer mag vliegen en daarom vandaag wegmoet. Weer een andere vrouw mocht haar dochter meenemen, omdat „de directeur vindt dat zij een paar lessen wel missen kan”. Bender, na afloop: „Dan is de toestemming dus afhankelijk van de leerprestaties.”

De ene na de andere leerplichtambtenaar besluit langs te gaan bij scholen en de woonadressen van afwezige kinderen. Zo zit leerplichtambtenaar Paulien Hilhorst bij Peter Bezuijen van De Springstok, die een lijst afwezigen op schoot houdt. Bezuijen: „Hier broer en zus ziek.” Hilhorst: „Dat is altijd een teken, die ga ik thuis bezoeken.”