Nog 4 dagen roken in het koffiehuis

Nog 4 dagen roken in het koffiehuis Amsterdam, 27 juni. Als de baas van Ahlan er niet is, helpen ze zichzelf aan houtskool, appeltabak en muntthee. Hakim Saïd (40, rechts) en Mourad Mosh (31, links) komen regelmatig in het koffiehuis in Amsterdam-West. Het leuke aan waterpijp roken, vertelt Saïd, is dat het een half uur duurt. „Dus je doet het alleen als je tijd hebt.” ’s Avonds zit Ahlan stampvol. Vanaf 1 juli, als het rookverbod in de horeca ingaat, zitten zij in een verplichte aparte rookruimte. „Daar zal het vol worden, want iedereen hier rookt”, zegt Mosh. „Mensen komen speciaal naar Ahlan om shisha [waterpijp] te roken”, bevestigt eigenaar Marouan Azriouil. „Het hoort bij onze cultuur. We bespreken hier hoe de dag is geweest.” Dat hij de ruimte van nog geen 50 vierkante meter in tweeën moet delen, vindt Azriouil „belachelijk”. Hij heeft geen personeel om tegen de rook te beschermen. Met tegenzin sluit hij vandaag zijn zaak voor de verbouwing. Foto Floren van Olden Roken op toneel: pagina 8 Amsterdam 24-6-2008 Door het rookverbod in de horeca van 1 juli zullen alle op de foto afgebeelde plekken voor rokers onbereikbaar. In een Marokaans rookhuis voor waterpijpen word een waterpijp gerookt. Namen en overig bijschrift worden verstrekt door verslaggever Leoni Nierop die mee was op reportage. Foto Floren van Olden
Nog 4 dagen roken in het koffiehuis Amsterdam, 27 juni. Als de baas van Ahlan er niet is, helpen ze zichzelf aan houtskool, appeltabak en muntthee. Hakim Saïd (40, rechts) en Mourad Mosh (31, links) komen regelmatig in het koffiehuis in Amsterdam-West. Het leuke aan waterpijp roken, vertelt Saïd, is dat het een half uur duurt. „Dus je doet het alleen als je tijd hebt.” ’s Avonds zit Ahlan stampvol. Vanaf 1 juli, als het rookverbod in de horeca ingaat, zitten zij in een verplichte aparte rookruimte. „Daar zal het vol worden, want iedereen hier rookt”, zegt Mosh. „Mensen komen speciaal naar Ahlan om shisha [waterpijp] te roken”, bevestigt eigenaar Marouan Azriouil. „Het hoort bij onze cultuur. We bespreken hier hoe de dag is geweest.” Dat hij de ruimte van nog geen 50 vierkante meter in tweeën moet delen, vindt Azriouil „belachelijk”. Hij heeft geen personeel om tegen de rook te beschermen. Met tegenzin sluit hij vandaag zijn zaak voor de verbouwing. Foto Floren van Olden Roken op toneel: pagina 8 Amsterdam 24-6-2008 Door het rookverbod in de horeca van 1 juli zullen alle op de foto afgebeelde plekken voor rokers onbereikbaar. In een Marokaans rookhuis voor waterpijpen word een waterpijp gerookt. Namen en overig bijschrift worden verstrekt door verslaggever Leoni Nierop die mee was op reportage. Foto Floren van Olden Olden, Floren van