Nieuwe regels voor domeinnamen

Domeinnamen Zo geordend zal de wereld er nooit meer uitzien. De 245 landextensies van dit moment op een kaart van designbureau bytelevel. De grootte zegt iets over de bevolkingsomvang, niet over het aantal internetgebruikers. Illustratie bytelevel
Domeinnamen Zo geordend zal de wereld er nooit meer uitzien. De 245 landextensies van dit moment op een kaart van designbureau bytelevel. De grootte zegt iets over de bevolkingsomvang, niet over het aantal internetgebruikers. Illustratie bytelevel bytelevel

Het wereldwijde internetadressenboek gaat er vanaf volgend jaar heel anders uitzien. De organisatie ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) die over domeinnamen gaat, heeft gisteren op een conferentie in Parijs unaniem gestemd voor het vrijgeven van de zogeheten top level domeinnamen. Dat zijn de letters waarop webadressen eindigen zoals .nl en .com.

Steden en bedrijven mogen hun merknaam als extensie gaan gebruiken, bijvoorbeeld .nyc of .shell of .nrcnext. Ook thematische domeinen zoals .sport of .kids worden dan mogelijk.

Het is de eerste grote verandering voor domeinnamen in 25 jaar. „Dit zal het internet openbreken en het er zo divers uit laten zien als de mensen die het gebruiken”, aldus Peter Dengate Thrush, voorzitter van ICANN.

Op dit moment zijn er slechts een kleine 300 top level domeinnamen, waarvan de meeste voor landen (.nl) of instituten (.org). Dat worden er nu veel meer.

ICANN besloot ook dat domeinnamen in andere dan Latijns schrift zullen worden toegestaan. Daardoor zou het internet toegankelijker worden voor bijvoorbeeld Chinezen die het Latijns schrift niet machtig zijn. President Medvedev, die het Russisch als wereldtaal wil promoten, riep eerder deze maand al op tot internetdomeinen in cyrillisch schrift.