New York

28-05-07 Pinkpop Landgraaf SCISSOR SISTERS FOTO ISABEL NABUURS NABUURS, ISABEL

Long Island City

Elke zomer trekken New Yorkse musea bezoekers door hun ruimtes open te stellen voor dansfeesten. DJ’s draaien stevige muziek en bezoekers dansen – met drank in de hand – voor, tussen en onder de kunstwerken. In het Guggenheim Museum heet deze serie (vanaf augustus, elke eerste vrijdag van de maand, op tijd in de rij aansluiten) ‘Art after Dark’. De populairste versie is in P.S.1 Contemporary Art Center, een dependance van het MoMA. Vanaf 30 juni is hier elke zaterdagmiddag een ‘Warm Up’: progressieve dansmuziek, op de achtergrond nieuwe architectuur. Toegang 10 dollar.

P.S. 1, 22-25 Jackson Ave, Long Island City, Queens. Inl +1-888 999 8861 of ps1.org

Governors Island

Op 730 meter van het zuidpuntje van Manhattan ligt Governors Island. Hier zetten Nederlanders ooit de eerste voet op Amerikaanse bodem. Later werd het een legerbasis, Reagan en Gorbatsjov hielden er ooit een topontmoeting. Nu staan de 225 gebouwen leeg en de komende jaren wordt een deel ervan – naar Rotterdams ontwerp – omgebouwd tot stadspark. Deze zomer is het open en komend weekend vindt er het ‘Figment Festival’ plaats: exposities, optredens, experimenten. (Een ‘figment’ is een verzinsel.) Toegang gratis, iedereen mag zelf exposeren of optreden.

De gratis ferry vertrekt elk uur vanaf Battery Maritime Building, 10 South St, Manhattan. Inl +1-212-440 2202 of figmentnyc.org

En verder:

Battery Park: (Gratis) middagconcert door Sonic Youth. Inl +1-212-835 2789 of rivertoriver.com. Brooklyn: Kunst van New Yorkse juwelier en jazz-fan. ‘The Modernist Jewelry of Art Smith’ in Brooklyn Museum. Onbekend tot wanneer. Inl +1-718-638 5000 of brooklynmuseum.org. Central Park: dit weekend in het ‘Summer Stage’-festival in het park met sterzangers uit Mali en Senegal. Inl. summerstage.org