Naar een vervelend, winderig rookplekje! Ksjt, ksjt!

Mag ik een heel gevaarlijke mening poneren, wellicht mijn eerste mening die tot bedreigingen gaat leiden (al hoef je daar ook weer niet zó veel voor te doen)?

Ik vind dat we dat hele rookverbod helemaal verkeerd opnemen. En met ‘we’ bedoel ik de Nederlandse burgers, de regering, en die ene grote sigaret die in allerlei reclames zegt dat hij binnenkort nergens meer gewenst is.

Ja, die sigaret is inderdaad binnenkort nergens meer gewenst. En dat is fantastisch! Ik verheug me er al maanden op! Nooit meer in een restaurant zitten, een hapje van een subtiele coquille in je mond stoppen, en tegelijkertijd ineens een wolk rook opeten. Nooit meer hoeven vragen aan je gezelschapje of ze van tafel willen wisselen omdat er naast je een ander gezelschapje, van kettingrokers, is aangeschoven. Nooit meer thuiskomen met overleden contactlenzen en een garderobe die van trui tot onderbroek stinkt naar rook. Nooit meer dat ongemakkelijke gewacht van de rokers tot iedereen klaar is met eten, om zo’n beetje op driekwart van het toetje al massaal de sigaretten op te steken. Nee, de rokers gaan tegenwoordig gewoon naar buiten! Naar een vervelend, winderig rookplekje! Ksjt, ksjt!

Ja. Ik ben een fervente anti-roker. Ik heb maar drie keer in mijn leven een sigaret in mijn mond gehad, en ik vond het heel vies. Het stond me ook niet. Ik zag eruit als een kind dat belangrijk doet met een chocoladesigaretje. En daar was ik blij mee, want ik had geen zin om voortijdig te sterven, of immer te stinken.

Dus ik stel een nieuwe reclamecampagne voor. Een campagne over niet-rokende mensen zoals ik – en geloof me, daar bestaan er meer van – die juichend door allerlei cafés en restaurants huppelen. De campagne krijg voor mijn part een overheidsachtige titel, zoals ‘Lekker Samen Ademhalen’.

En als we dan toch bezig zijn, heb ik meteen een nieuw puntje voor op de agenda, in navolging van Amerika, waar rokers al langere tijd succesvol systematisch onderdrukt worden. Daar mag je ook op veel terrassen niet roken. Een geweldig idee. Want wat is er viezer dan, gezeten in de frisse lucht in het heldere zonnetje, ineens een flard rook in je mond te krijgen?

En nu trek ik me voor de zekerheid terug op een geheim adres en rapporteer de komende weken vanaf daar.

Lees de columns van Aaf op nrcnext.nl/aaf