Korting op aandelen Fortis

Fortis heeft gisteren voor 1,5 miljard euro aan nieuwe aandelen geplaatst. De Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar moest wel een korting geven aan de kopers: het aandeel werd voor 10 euro per stuk van de hand gedaan.

Het aandeel Fortis steeg vanmorgen met 5,6 procent naar 10,77 euro omdat beleggers opgelucht waren dat de emissie was gelukt. Gisteren verloor Fortis maar liefst 19 procent en sloot op 10,20 euro, een ongehoord verlies voor een financiële instelling.

Analist Paul Beijsens van Theodoor Gilissen noemde de korting aan de kopers „fors”. „Maar ze moesten de aandelen ook wel verkopen in een heel negatieve markt.” Fortis gaf de aandelen uit als onderdeel van een pakket noodmaatregelen om de balans te versterken met in totaal 8,3 miljard euro.

Aandelenmarkten wereldwijd verloren gisteren veel terrein. Op Wall Street daalde de Dow-Jonesindex met 3 procent en de Nasdaq met 3,3 procent. De Amsterdamse graadmeter AEX-index verloor gisteren 3,1 procent. Rond het middaguur stond de index op 420,28 punten, een daling van nog eens 1,3 procent.

De verliezen werden ingegeven door een aantal factoren. Naast de problemen met Fortis werd de markt ook opgeschrikt door een analistenrapport van Goldman Sachs waarin werd gewaarschuwd voor nog meer afschrijvingen door met name Amerikaanse banken als gevolg van de kredietcrisis. Daarbij kwam later op de dag het bericht dat oliekartel OPEC denkt dat de olieprijs naar 170 dollar per vat kan stijgen. De prijs van een vat olie – zowel de Amerikaanse als de Europese Brent – steeg daarop naar nieuwe hoogtes en kwam uit boven de 140 dollar per vat van 159 liter.

De grootste bank in de VS, Bank of America, maakte gisteren bekend dat ze 7.500 banen gaat schrappen nadat de overname van hypotheekverstrekker Countrywide over enkele dagen is afgerond. Countrywide is zwaar getroffen door de kredietcrisis.