KORT NIEUWS

Snuitkevers in aantocht Kevers komen uit Midden-Europa. Al sinds 1890 zijn ze ook in Nederland te vinden. „De laatste jaren zien we nieuwe soorten komen”, zegt entymoloog Rob van Tol. Hij volgt de laatste tijd de snuitkever -die zijn naam dankt aan zijn lange snuit. „Die komen oorspronkelijk uit de Zwitserse Alpen en zijn mee verhuisd met planten die geïmporteerd worden.” Snuitkevers houden van planten eten. „In Nieuw-Vennep en Almere zie je dat ze in tuinen zitten, geen rhododendron laten ze heel.” Rob zegt dat de snuitkever hier en daar al echt een plaag is. „Het zijn moeilijk te vangen dieren, pas 's nachts komen ze tevoorschijn.” Een snuitkever legt wel achthonderd eitjes; de larven voeden zich met de wortels van de planten. (Foto P. Deschamps)
Snuitkevers in aantocht Kevers komen uit Midden-Europa. Al sinds 1890 zijn ze ook in Nederland te vinden. „De laatste jaren zien we nieuwe soorten komen”, zegt entymoloog Rob van Tol. Hij volgt de laatste tijd de snuitkever -die zijn naam dankt aan zijn lange snuit. „Die komen oorspronkelijk uit de Zwitserse Alpen en zijn mee verhuisd met planten die geïmporteerd worden.” Snuitkevers houden van planten eten. „In Nieuw-Vennep en Almere zie je dat ze in tuinen zitten, geen rhododendron laten ze heel.” Rob zegt dat de snuitkever hier en daar al echt een plaag is. „Het zijn moeilijk te vangen dieren, pas 's nachts komen ze tevoorschijn.” Een snuitkever legt wel achthonderd eitjes; de larven voeden zich met de wortels van de planten. (Foto P. Deschamps)

Chinese honden revalideren

Honderdtien honden die 12 mei gewond geraakt zijn tijdens de aardbeving in Wolong, zijn terechtgekomen in het dierenbeschermingscentrum in Shuangliu. Al deze honden zijn gevonden in steden. De meeste zijn tijdens de aardbeving door iets op hun achterlijf geraakt. De honden hebben allemaal een soort invalidenkarretje gekregen, met wieltjes die het werk van hun achterpoten tijdelijk overnemen. (Foto AP)

Snuitkevers in aantocht

Kevers komen uit Midden-Europa. Al sinds 1890 zijn ze ook in Nederland te vinden. „De laatste jaren zien we nieuwe soorten komen”, zegt entymoloog Rob van Tol. Hij volgt de laatste tijd de snuitkever -die zijn naam dankt aan zijn lange snuit. „Die komen oorspronkelijk uit de Zwitserse Alpen en zijn mee verhuisd met planten die geïmporteerd worden.” Snuitkevers houden van planten eten. „In Nieuw-Vennep en Almere zie je dat ze in tuinen zitten, geen rhododendron laten ze heel.” Rob zegt dat de snuitkever hier en daar al echt een plaag is. „Het zijn moeilijk te vangen dieren, pas 's nachts komen ze tevoorschijn.” Een snuitkever legt wel achthonderd eitjes; de larven voeden zich met de wortels van de planten. (Foto P. Deschamps)