Koffie uit een fietspomp

Pompen en zuipen kan met dit apparaat. De vraag is: waarom zou je? Foto Wouter Klootwijk rubriek De Keuken handpresso Het apparaat werkt als een luchtbuks. Eerst wordt in een cilinder druk opgebouwd door te pompen. Dan gaat er een kogeltje in (buks) of een koffiepad en een beetje heet water (espressopomp). Als de trekker wordt overgehaald perst de lucht het kogeltje de loop uit of het water door het koffiepadje. De warme koffie wordt opgevangen in een kopje. Het kan bocht zijn maar ook redelijke espresso. Het hangt af van de kwaliteit van de koffiepoeder in het sloopje. espresso
Pompen en zuipen kan met dit apparaat. De vraag is: waarom zou je? Foto Wouter Klootwijk rubriek De Keuken handpresso Het apparaat werkt als een luchtbuks. Eerst wordt in een cilinder druk opgebouwd door te pompen. Dan gaat er een kogeltje in (buks) of een koffiepad en een beetje heet water (espressopomp). Als de trekker wordt overgehaald perst de lucht het kogeltje de loop uit of het water door het koffiepadje. De warme koffie wordt opgevangen in een kopje. Het kan bocht zijn maar ook redelijke espresso. Het hangt af van de kwaliteit van de koffiepoeder in het sloopje. espresso Klootwijk, Wouter

Een fietspomp die kan koffiezetten. Mooie vinding. Alleen redeneerden de bedenkers de verkeerde kant op. Een fietspomp kan mee op reis. Dus hebben we een mobiel koffiezetapparaat bedacht. Voor een espresso hoog in de bergen.

Zo wordt het ding, de Handpresso Wild, aan de man gebracht. „Het vergezelt u naar het werk, op weekend, op vakantie, in de bergen of aan zee.” Een snoerloos espressoapparaat voor zwervers en automatenkoffiehaters. Dat je er heet water bij nodig hebt, wordt er in de reclame niet al te nadrukkelijk bij gezegd. Het water moet je van huis meenemen in een thermoskan. Of koud water en een gasje en een keteltje.

Het maakt de reiskoffiezetter, die zelf al 493 gram weegt, toch weer tot een gedoeding. Omslachtiger dan de Moka Express uit 1933. Het Italiaanse koffiepotje met onderin water dat bij verhitting door eigen stoom door een pijpje door een tussenkamer met gemalen koffie wordt geperst zodat bovenin hete espresso stroomt.

In de Handpresso, die op verschillende adressen langs de weg en online steevast voor 99 euro wordt aangeboden – prijsafspraak – moet een koffiepad, een met koffie gevuld kussensloopje. Losse koffie kan niet. Er kan maar één klein kopje koffie per sloopje in worden bereid.

Het apparaat werkt als een luchtbuks. Eerst wordt in een cilinder druk opgebouwd door te pompen. Dan gaat er een kogeltje in (buks) of een koffiepad en een beetje heet water (espressopomp). Als de trekker wordt overgehaald perst de lucht het kogeltje de loop uit of het water door het koffiepadje. De warme koffie wordt opgevangen in een kopje. Het kan bocht zijn maar ook redelijke espresso. Het hangt af van de kwaliteit van de koffiepoeder in het sloopje.

Maar niet dat je ermee op reis kan is het mooie aan het ding. Het zit hem in de fietspomp. Die hoort typisch in de keuken thuis. Ik had het geluk dat mijn espressomachine van Lavazza stuk ging. Lavazza probeert het succes van de Nespresso te evenaren met een eender systeem. Koop je een Nespressomachine dan ben je meteen getrouwd met de cupjes koffie die erin passen. Lavazza trouwde mij met de cupjes van Lavazza, 40 eurocent per stuk. Ik heb nog een doos cupjes staan voor wie een machine heeft die het nog doet. De mijne stopte ermee. Ik haalde hem uit elkaar. Vol ontzag. Er zitten minstens duizend onderdelen in. Het is een knappe robot. Maar zwak van gezondheid. De storing liet zich moeilijk opsporen en niet verhelpen. Hij weigerde heet water door het cupje koffie te persen en plaste het in zijn eigen broek. Het is (was) een volautomaat. Voor een halfautomaat zouden veel minder storingsgevoelige onderdelen nodig zijn geweest. En een fietspomp erin scheelt een hele elektromotor. Een handbediend pompsysteem dus waarmee je druk opbouwt die heet water door je koffie jaagt. Dat moet in vijf seconden en dat heb ik van Peeze. Volgens deze meester koffiebrander in Arnhem, moet elk korreltje koffie vijf seconden met heet water in aanraking blijven om zijn smaak volledig te kunnen afgeven. In een bijsluiter bij de Handpresso staat: „Wij helpen u op twee manieren het milieu te respecteren. U wekt niet alleen zelf de elektriciteit op om uw espresso te zetten, uw toestel kan ook niet in standby gezet worden. Zo vermindert u uw energiegebruik nog meer.”

Maar de fietspomp maakt geen elektriciteit. De tekstschrijver had beter kunnen uitleggen dat je na tien kopjes espressopompen niet meer naar de afslankfitness hoeft. Geniaal idee, pompen, maar thuis op het aanrecht.

Wouter Klootwijk