Jarige Brown verliest

Het was een even treurig als vernederend verjaarsgeschenk voor Gordon Brown, die vandaag precies een jaar geleden Tony Blair als Brits premier opvolgde. Vanmorgen vroeg bleek dat zijn Labourpartij bij de tussentijdse verkiezing van gisteren voor een Lagerhuiszetel in het district Henley zelfs achter de rechtsradicale British National Party en de Groenen was geëindigd.

Het is in tientallen jaren niet voorgevallen dat een van de grote partijen als vijfde in een district eindigde. Winnaar in dit welvarende district ten westen van Londen werd conform de verwachting een Conservatief, gevolgd door een Liberaal-Democraat. De verkiezing was noodzakelijk omdat het zittende Conservatieve parlementslid Boris Johnson zijn zetel had opgegeven na zijn verrassende zege begin vorige maand bij de burgemeestersverkiezingen van Londen. De afgelopen twee maanden heeft Brown zo drie gevoelige nederlagen geleden. Op 1 mei in Londen en bij gemeenteraadsverkiezingen elders in het land, drie weken later in het Noord-Engelse district Crewe, tot dan toe een Labour-bolwerk, en nu dus in Henley.

Brown zelf had al wijselijk besloten zijn eerste verjaardag in het ambt zonder feestelijkheden te laten passeren. Opiniepeilingen wijzen de laatste tijd steevast uit dat Labour onder Brown afstevent op een nederlaag van rampzalige omvang. In de meeste peilingen liggen de Tories zo’n 20 procentpunten voor op Labour. De volgende Lagerhuisverkiezingen moeten echter pas uiterlijk over twee jaar worden gehouden.