Jam van wilde perziken

Voor ruim 3 jampotten:1 kg wilde perziken ½ liter droge witte wijn (chardonnay)400 gram suiker1 citroen, uitgeperst

Er zijn nu overal weer wilde perzikjes verkrijgbaar, klein en afgeplat met een dieprode blos op hun bleekgele schilletje en een werkelijk verrukkelijke smaak. Eet ze zo, vul er een taart mee of maak er jam van. Vorig jaar maakte ik er al een open vruchtentaart mee, dit jaar zette ik mijn zinnen op jam.

Bereiding: doe de ongeschilde perziken in een ruime pan, voeg de wijn toe, breng aan de kook en laat de perziken in een gesloten pan 20-25 minuten op laag vuur stoven. Laat ze afkoelen in hun stoofvocht.

Giet de perziken af en vang het stoofvocht op. Verwijder voorzichtig de velletjes van de perziken en snijd het vruchtvlees in kleine stukken van de pit af. Weeg het vruchtvlees en voeg zo veel perzikstoofvocht toe tot alles tezamen 1 kg weegt.

Doe de suiker in een ruime, lage pan en bevochtig de suiker met 3 eetlepels citroensap en 2 eetlepels van het resterende stoofvocht. Verwarm dit onder nu en dan roeren op een halfhoog vuur tot de suiker is gesmolten; laat de suikerstroop even doorkoken tot zich luchtbellen vormen ter grootte van 1 eurocent.

Voeg het met stoofvocht vermengde perzikenvruchtvlees toe, breng al roerend aan de kook en laat alles circa 7 mintuten doorkoken of tot de jam de gewenste dikte en samenhang heeft.

Perzikenjam is lastiger op de gewenste dikte te krijgen dan andere jams, omdat het vruchtvlees niet snel uiteen valt; prak de stukken perzik tijdens het koken van de jam desnoods met een vork iets fijner, zodat ze zich beter vermengen met het stoofvocht. Het vruchtvlees zou ook gepureerd kunnen worden, maar dan zitten er geen stukjes perzik meer in de jam en daar houd ik van.

Doe de kokende jam over in met water uitgekookte en vervolgens op een schone doek op hun kop uitgelekte jampotten (deksels ook meekoken) en sluit de potten af. Plak een etiket met vermelding van vruchtensoort en datum op iedere pot.

FLORINE BOUCHER

Morgen: tomatensoep uit eigen keuken