Is het daar leuk?

Je overweegt een vakantiebestemming, maar is er hangjeugd op het strand? Of je staat bij dat restaurant en je hoopt op vlotte bediening. Vraag het aan wie er is geweest. Via het mobieltje.

Het is een visie van Romit Roy Choudhury, computerwetenschapper aan Duke University in North Carolina. Alle elementen ervoor liggen klaar. Choudhury gaat uit van mobiele telefoons die behalve internet ook gps hebben, satellietnavigatie dus. De iPhone die op 11 juli op de markt komt, ook in Nederland, is ervan voorzien - en het is de eerste niet.

Choudhury creëert een mengelmoes van ideeën die op het grotemensenweb al functioneren. Een paar voorbeelden. Google Maps laat alle webdiensten ter wereld hun informatie op de kaart projecteren. Op Wikipedia draagt de hele wereldbevolking bij aan een encyclopedie. Fleck.com, een Nederlandse dienst, laat zijn gebruikers commentaar plakken op websites, commentaar dat gezien en aangevuld kan worden door andere Fleck-gebruikers.

Choudhury onderzoekt, met geld van onder meer telecomprovider Verizon, hoe je dat kunt verenigen tot gps-wikifleckmaps. Iedere gebruiker van deze superdienst moet commentaar kunnen achterlaten op iedere plaats op aarde. ‘In dit dorp geen enkel fatsoenlijk hotel’, bijvoorbeeld. Of: ‘Dit is een gevaarlijk kruispunt.’ ‘De kerk hier is prachtig en de kroeg ertegenover ook.’

Omgekeerd moet je als gebruiker de mededelingen over een lokatie kunnen opvragen – op het moment dat je er bent, of juist voordat je ernaartoe reist. En je moet vragen kunnen stellen aan andere, al dan niet virtuele, bezoekers van een plek. Vragen die alleen naar hun mobieltje worden gepusht als ze zich daarvoor hebben opgegeven, want Choudhury weet dat er zoiets is als privacy.

Dat moet allemaal worden gefilterd. Bijvoorbeeld alleen foto's, geen tekst. Of alleen iets over eetgelegenheden, of attracties. Misschien huizenprijzen, scholen of criminaliteit. Zulke informatie is over veel plaatsen op Aarde al beschikbaar, gekoppeld aan kaarten. De data zijn alleen niet altijd geschikt voor het mobieltje, aan te vullen door het publiek of gekoppeld aan de lokatie van de drager.

Micro-blogs, noemt Choudhury zijn systeem. Een demonstratieversie staat op het web. Daarnaast werkt Choudhury aan het optimaliseren van het stroomgebruik van een toestel. Gps is het nauwkeurigst (acht meter), maar put de accu het snelst uit. Lokatiebepaling via de masten van het gsm-netwerk is ruim 50 keer minder nauwkeurig maar wel zes keer zuiniger. Choudhury zoekt het in een uitgekiende afwisseling.

Het huidige Micro-Blog beslaat een deel van het terrein van Duke University. Als dit groeit, en als het aantal deelnemers toeneemt, explodeert de hoeveelheid te beheren data. De ‘schaalbaarheid’, het in toom houden van de complexiteit hiervan, is het voornaamste probleem waar Choudhury nu zijn tanden in zet.

Herbert Blankesteijn

Dit is een wekelijkse rubriek over technologie.