Internet Weblog van de dag

Logo Wikipedia internet encyclopedie
Logo Wikipedia internet encyclopedie

Wikipedia verwijdert informatie over Kamerlid. Marie-José Klaver schrijft op haar weblog over Wikipedia, dat informatie over voormalig Kamerlid Patricia Remak heeft verwijderd. „Het artikel over Remak is ook beveiligd, wat betekent dat het niet gewijzigd of aangevuld kan worden. Remak eiste dat een passage over haar veroordeling wegens uitkeringsfraude werd verwijderd en de online encyclopedie willigde haar eis in. De Nieuwe Reporter zet de feiten op een rij: ‘De rechtbank legde Remak een jaar celstraf op. In hoger beroep werd dat verlaagd tot zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Het Gerechtshof veroordeelde Remak ook tot een boete van 100.000 euro, ongeveer het bedrag dat zij ten onrechte heeft ontvangen, en 240 uur dienstverlening.’ [...] GeenStijl kreeg te maken met dezelfde eis als Wikipedia. Het weblog weigert erop in te gaan en publiceerde de originele versie van het lemma over Remak in Wikipedia. Het is jammer dat Wikipedia, dat zichzelf een “vrije encyclopedie” noemt en gestoeld is op het feit dat door samenwerking de waarheid uiteindelijk naar boven komt, feitelijke informatie verwijdert. Het gaat namelijk niet om geruchten, maar om jurisprudentie die voor iedereen na te lezen is in krantenarchieven en juridische databanken. Zelfcensuur komt de waarheidsvinding niet ten goede.

Lees meer over digitale zaken op nrc.nl/klaver