Ieder zijn eigen afkorting op www

Bedrijven en inwoners in New York City krijgen hun eigen hoekje op internet. Net als die van Berlijn. Of Friesland. Vanaf volgend jaar hoeven zij niet langer websites te gebruiken die eindigen op .com, .de of .nl, maar kunnen zij hun eigen topdomeinnaam aanvragen. Bijvoorbeeld .nyc, .berlin of .fryslan.

De internationale organisatie ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) die gaat over domeinnamen, heeft gisteren op een conferentie in Parijs unaniem gestemd voor het vrijgeven van de zogeheten topdomeinnamen. Dat zijn de letters waarop webadressen eindigen zoals .nl en .com.

ICANN probeerde lange tijd het aantal topdomeinnamen beperkt te houden, maar gooit het systeem nu helemaal open. De organisatie wil zo onder meer de schaarste in webadressen tegengaan. De maatregel is vooral administratief: internet wordt niet groter (in servers en netwerken).

De organisatie moet nog een gedetailleerd plan opstellen hoe de nieuwe topdomeinnamen moeten worden ingevoerd. Sommige internetdeskundigen spraken in Parijs enige twijfel uit of het adressysteem van het world wide web wel een onbeperkt aantal domeinnamen aankan. Roelof Meijer, directeur van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) die de .nl-domeinnamen beheert: „Ik denk dat we een behoorlijk aantal aanvragen zullen krijgen, maar ik vraag me af of er veel levensvatbare initiatieven tussen zitten. Een topdomeinnaam voor de Spaanse regio Catalonië, .cat, kan ik me goed voorstellen, maar niemand zit te wachten op .roelofmeijer.”'

ICANN moet ook nog bepalen hoe duur het aanvragen van een topdomeinnaam wordt; geschat wordt vanaf 100.000 dollar. „De organisatie wil in ieder geval de onderzoeks- en advieskosten terugverdienen die zij zelf heeft gemaakt”, aldus Meijer vanuit Parijs. „Die liggen tussen 10- en 20 miljoen dollar.”