Huilende aardbeien ontploffen boven het slagveld

Across the Universe Regie: Julie Taymor€ 19,99 *****

Across the Universe

Regie: Julie Taymor€ 19,99

Op 17 juli wordt de Abba-musical Mamma Mia! met veel tamtam gelanceerd, terwijl het in alle opzichten veel betere Across the Universe, met liedjes van The Beatles, nooit de Nederlandse bioscopen haalde. Onbegrijpelijk.

De film is beter geregisseerd, heeft iets te zeggen, bevat inventievere dansscènes en getuigt uiteindelijk van veel meer fantasie dan Mamma Mia!

Across the Universe speelt zich af in de jaren zestig en laat de vriendschap, liefdes en politieke bewustwording zien van een groepje jongeren dat in een huis samenwoont in New York. Net als in een klassieke musical helpen de liedjes van The Beatles het verhaal vooruit en veruiterlijken ze de emoties van de personages. De arrangementen werden door componist Elliot Goldenthal soms vereenvoudigd, zoals de song Girl die alleen wordt begeleid door een glasharmonica en cello, en soms vrij radicaal veranderd.

Bij de begrafenis van een door rassenrellen omgekomen jongen horen we bijvoorbeeld een zeer aangrijpende gospelversie van Let It Be. Strawberry Fields Forever werd een bittere hymne over de Vietnamoorlog: met huilende aardbeien en zomerkoninkjesbommen die boven het slagveld ontploffen. Je gelooft je ogen niet.

    • André Waardenburg