Hoe Overleef ik Mezelf?

Jolijn van de Wiel (15) speelt Rosa in de film Hoe overleef ik mezelf, die vooral gaat over puberen.

Jolijn als Rosa Foto Victor Arnolds © BrosBros.Film-TV Productions Jolijn van de Wiel
Jolijn als Rosa Foto Victor Arnolds © BrosBros.Film-TV Productions Jolijn van de Wiel BrosBros

‘In de film Hoe overleef ik mezelf is Rosa 13 jaar’, vertelt Jolijn. „Dertien is een belangrijke leeftijd. Je beleeft alles voor de eerste keer. Ik heb dat al meegemaakt -hoewel ik natuurlijk zelf nooit een piercing heb genomen. Het maakt dat ik mij makkelijk kon inleven in Rosa’s situatie.” Jolijn denkt dat er best overeenkomsten zijn tussen haar en Rosa. „Ik ben alleen minder onzeker en beïnvloedbaar dan zij.” De film wijkt hier en daar af van het gelijknamige boek. „Ik weet dat een gevecht en ook de boulimiakwestie eruit gehaald zijn. Anders zou de film te heftig zijn.” Jolijn vindt het goed dat in het verhaal, dat gaat over typische puberproblemen „juist vanuit de puber zelf gedacht wordt en niet vanuit de ouders.” Anders zou het betuttelend worden. Jolijn zelf is al over haar eigen puberpiek heen, vindt zij. „Hoewel mijn ouders daar wel anders over denken. Twee jaar terug zat ik er volgens mij meer in.” Jolijn is ‘rustiger’ geworden, vindt zij. Mede door het spelen in de film. „Ik heb ervan geleerd dat je altijd goed voor jezelf moet blijven zorgen. En ik heb meer discipline gekregen. Ik liep achter op school na de opnames, maar ik heb keihard gewerkt en heb nu weer alles op de rails.” Vandaag eindigt Jolijn’s proefwerkweek en begint haar zomervakantie.