Google dwingt Nokia tot openbron

Het besturingssysteem Symbian, dat op veel smartphones zit, wordt gratis. Nokia verdedigt zich tegen de mobiele ambities van Google.

De mobiele telefoon, met name de smartphone, wordt net zo’n interessante markt voor softwaremakers als de personal computer. Dat blijkt uit de aankondiging die Nokia, marktleider in mobiele telefoons, deze week deed. Het bedrijf wil het eigen Symbian besturingssysteem voor telefoons kopen en het daarna gratis ter beschikking stellen aan andere fabrikanten.

Nokia was al de grootste aandeelhouder in Symbian Limited, dat het besturingssysteem tot nu toe beheert. Andere aandeelhouders, als Sony Ericsson, Panasonic, Siemens en Samsung, zijn bereid hun gezamenlijk belang van 52 procent voor 264 miljoen euro aan Nokia te verkopen.

De Finse telefoonfabrikant wil de broncode van Symbian volgend jaar vrij beschikbaar maken – eerst onderdelen, daarna volledig – en roept daarvoor de Symbian Foundation in het leven. Daarin hebben ook andere grote spelers uit de mobiele wereld zitting: Vodafone, het Amerikaanse AT&T en het Japanse NTT Docomo. Daarnaast doen Sony Ericsson, Motorola, Texas Instruments, Samsung en LG mee, meldt Nokia.

Door Symbian openbron te maken kan Nokia geen geld meer vragen voor licenties. Daar staat tegenover dat derden meehelpen met de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Nokia denkt de deal eind dit jaar rond te hebben. Vanaf 2011 moet de nieuwe Symbian-constructie geld gaan opleveren, verwacht Nokia-directeur Olli-Pekka Kallasvuo. Hij noemt de overname een significante stap in de softwarestrategie van het Finse bedrijf: „Zo wordt Symbian het meest aantrekkelijke platform voor mobiele toepassingen.”

Symbian is beschikbaar in verschillende smaken, zoals S60 van Nokia en UIQ op Sony Ericsson-telefoons. Het komt voort uit het Psion-besturingssysteem dat in de jaren negentig op veel organizers te vinden was. Symbian draait nu op bijna tweederde van alle smartphones en is daarmee marktleider. Microsoft (Windows Mobile) en RIM (maker van de Blackberry) zijn andere grote spelers, net als Apple, met de iPhone. In de Verenigde Staten is het marktaandeel van Symbian relatief klein.

Nokia voelt met name de hete adem van Google in de nek. Dit Amerikaanse internetbedrijf ontwerpt een gratis besturingssysteem voor mobieltjes, Android, waardoor populaire Google-diensten als Gmail en GoogleMaps makkelijker op een mobiele telefoon werken. Android werd in november 2007 aangekondigd. Het duurt nog tot eind 2008 voordat de eerste telefoon met Android op de markt verschijnt.

Nokia wil niet afwachten wat het succes van Android of andere mobiele Linux-varianten zal zijn. Volgens Carolina Milanesi, telecomanalist bij onderzoeksbureau Gartner, doet Nokia precies wat Google deed: een gratis besturingssysteem voor mobieltjes ontwikkelen. De markt profiteert daarvan, denkt Milanesi: „Er hoeven geen licenties meer betaald te worden voor besturingssystemen. Dat drukt de prijs van toestellen en zal het aantal verkochte smartphones doen stijgen.”

Volgens Geert-Jan van der Snoek, analist van Merx Enterprises, hoopt Nokia meer geld te verdienen met het beschikbaar maken van content, zoals games, muziek of sociale netwerken. „Consumenten kopen een telefoon niet meer omdat die er sexy uitziet, het gaat erom dat een toestel je beter toegang geeft tot diensten als de Nokia Music Store of YouTube-filmpjes.” Op lange termijn moet dat meer geld opleveren dan de krimpende winstmarges op telefoons, aldus Van der Snoek.

Nokia kijkt wel met een schuin oog naar de Apple iPhone, waarmee gebruikers rechtstreeks muziek kunnen kopen in de iTunes-winkel. Ook Apple heeft hoge verwachtingen van de markt voor software. De nieuwe iPhone heeft een ‘winkelknop’ waarmee gebruikers software kunnen kopen.