Gelato al limone

Italië. Nog een maandje, dan is het zover. Dit recept moet mij door de laatste weken van wachten slepen. Wat kan ik erover zeggen? Gelato al limone = vakantie in Italië.

Voor 4 personen:

4 eidooiers

100 g fijne kristalsuiker

geraspte schil van 2 (onbespoten) citroenen

300 ml volle melk

125 ml citroensap, gezeefd

125 ml slagroom

Doe de eidooiers, suiker en citroenrasp in een kom en klop met een garde tot een lichtgele crème. Breng de melk aan de kook en schenk hem geleidelijk, al kloppend, bij het eiermengsel. Schenk alles terug in de pan en zet die op heel laag vuur. Blijf voortdurend roeren; zodra de vla begint te binden haal je de pan van het vuur. Zeef het mengsel boven een schone kom en laat afkoelen. Roer het citroensap erdoor en zet in de koelkast om door en door koud te worden. Klop de slagroom lobbig en spatel luchtig door de koude citroenvla. Maak er daarna ijs van volgens de instructies van je machine. Of schenk het mengsel in een plastic diepvriesdoos en zet deze afgesloten in de vriezer. Haal hem er na twee uur uit en klop de ijsmassa stevig door. Zet de doos terug in de vriezer en haal hem er nog een keer of vier uit om het ijs te kloppen of, naarmate het vriesproces vordert, om te scheppen.

Janneke Vreugdenhil

De nrc.next-barbecuewedstrijd komt eraan. Stuur jouw beste barbecuerecept naar nrcnext.nl/koken.