Geen beperking van verkoop paddo’s

De gemeente Amsterdam gaat op korte termijn geen strengere eisen stellen aan de verkoop van paddo’s, zo heeft burgemeester Job Cohen vandaag laten weten.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn strengere regels op korte termijn om praktische redenen niet haalbaar. „De plaatselijke verordeningen moeten worden aangepast, en daar gaat maanden overheen.”

Daarmee reageert de gemeente op de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (VLOS), die Amsterdam gisteren opriep om de verkoop van paddo’s te gaan reguleren. Volgens de brancheorganisatie voor paddoverkopers zou Amsterdam op die manier duidelijk kunnen maken dat het voorgenomen verbod op de hallucinerende paddestoelen niet nodig is. De ministers Klink (Volksgezondheid, CDA) en Hirsch Ballin (Justitie, CDA) willen het bezit en de verkoop van paddo’s verbieden. Zij hebben de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer.

Volgens de VLOS laat het verbod nog wel even op zich wachten, omdat het kabinet nog bezig is met het beantwoorden van de vele Kamervragen. In de tussentijd zou Amsterdam, waar het gros van de incidenten met paddo’s zich voordoet, de verkoop in de hand kunnen houden door strenge regels te stellen. Cohen stelde vorig jaar voor om kopers van de paddestoelen enkele dagen bedenktijd op te leggen. Daarmee zouden veel problemen voorkomen kunnen worden; de meeste paddogebruikers met wie het fout gaat zijn buitenlandse toeristen die maar een korte tijd in Amsterdam verblijven. Deze maatregel ging niet door.