Frankrijk

Frankrijk Pont-Aven In de winter, in zijn atelier, schilderde Paul Signac (1863-1935) taferelen van het Parijse leven. In de zomer, in Bretagne, laat hij zich inspireren door de zee en de scheepvaart. De expositie in Pont Aven La Bretagne de Paul Signac volgt de schilder langs de Bretonse kust, van Saint-Malo tot Pouligneu. Signac ontwikkelde met Seurat de theorie van het neo-impressionisme en paste in zijn werken consequent de techniek van het pointillisme toe, waarmee hij opmerkelijke effecten in de lichtwerking bereikte. Maar de expositie legt het accent op een zo goed als onbekend aspect van zijn werk: de aquarel, een techniek waarin hij uitblonk en waarin hij pure lijnen en kleuren toepaste. Musée des Beaux-Arts, Pont-Aven, Bretagne, t/m 6 okt, www.pontaven.com

Pont-Aven

In de winter, in zijn atelier, schilderde Paul Signac (1863-1935) taferelen van het Parijse leven. In de zomer, in Bretagne, laat hij zich inspireren door de zee en de scheepvaart. De expositie in Pont Aven La Bretagne de Paul Signac volgt de schilder langs de Bretonse kust, van Saint-Malo tot Pouligneu. Signac ontwikkelde met Seurat de theorie van het neo-impressionisme en paste in zijn werken consequent de techniek van het pointillisme toe, waarmee hij opmerkelijke effecten in de lichtwerking bereikte. Maar de expositie legt het accent op een zo goed als onbekend aspect van zijn werk: de aquarel, een techniek waarin hij uitblonk en waarin hij pure lijnen en kleuren toepaste.

Musée des Beaux-Arts, Pont-Aven, Bretagne, t/m 6 okt, www.pontaven.com

Parijs

Niemand heeft de voornaam van Grace (gratie) zo goed gedragen als de prinses van Monaco. Zesentwintig jaar na haar dramatische dood waait er nog steeds een nostalgische wind over Monaco. Het Hotel de Ville van Parijs brengt haar nu een ontroerende hulde met een expositie met foto’s, fragmenten uit familie- en speelfilms, kleding (zelfs haar trouwjurk), juwelen, manuscripten, persoonlijke voorwerpen en ‘vertelt’ op die manier over haar jeugd in Philadelphia, haar mannequindebuut, Grace Kelly als actrice t/m het ‘huwelijk van de eeuw’ met Prins Rainier.

T/m 16 aug in het Hôtel de Ville van Parijs, 5, rue Lobau, gratis toegang en daarom lange wachtrijen, www.paris.fr, 0033-142764040

En verder

Theaterfestival van 4 t/m 26 juli in Avignon www.festival-avignon.com; Jazzfestival t/m 11 juli in Vienne (Isère) www.jazzavienne.com; Figuration narrative-Paris, 1960-1972 t/m 13 juli in het Grand Palais Parijs www.rmn.fr; Rétrospective Camille Claudel t/m 20 juli in het Musée Rodin Parijs www.musee-rodin.fr; Traces du sacré t/m 11 aug in het Centre Georges-Pompidou Parijs www.centrepompidou.