Filmacteurs dreigen met werkstaking

Hollywood zet zich schrap voor een nieuwe economische mokerslag. Krap vier maanden na de catastrofale staking van scenarioschrijvers, dreigen nu de acteurs het werk neer te leggen.

Op 30 juni loopt de vierjarige arbeidsovereenkomst af tussen de de Screen Actors Guild (SAG), waarbij 120.000 acteurs zijn aangesloten, en de oppermachtige koepel van filmproducenten AMPTP. Sinds april zijn de partijen in onderhandeling en de boodschappen die ze sindsdien naar buiten hebben gestuurd, wijzen op een patstelling. Communiqués van beide kanten staan bol van verwijten.

De staking van de schrijvers duurde honderd dagen en bracht niet alleen tal van bedrijven aan de rand van de afgrond, maar ook in de tv- en filmindustrie werkzame personen. Net voor de uitreiking van de Oscars, eind februari, kwamen de schrijversvakbond en de AMPTP tot overeenstemming over een verhoging van de vergoeding voor de distributie van tv- en filmproducties via het internet.

Het Milken Instituut, een onafhankelijke Amerikaanse denktank, heeft becijferd dat aan het eind van dit jaar zal blijken dat de schrijversactie zo’n 38.000 mensen hun baan heeft gekost en dat de totale schade 2,1 miljard dollar (1,3 miljard euro) bedraagt. De vrees dat een nieuwe staking nog desastreuzer zal zijn dan de vorige is groot.

De druk op vooral de SAG om voor 30 juni tot overeenstemming te komen is immens. Filmster Tom Hanks heeft een advertentiepagina gekocht in vakblad Variety om de acteurs aan te sporen hun eisen te matigen. SAG-voorzitter Doug Allen, geen acteur maar een oud-footballspeler, neemt het de filmsterren kwalijk dat zij zich in de discussie hebben gemengd. Hij maakte een sneer naar de sterren die tientallen miljoenen per film krijgen en hun minder fortuinlijke collega’s nu in de steek laten.

Zuster-vakbond AFTRA (70.000 acteurs) heeft intussen wel een overeenkomst gesloten met de producenten. Ook dat heeft Allen als verraad gekwalificeerd.

Wat de eisen van de SAG op dit moment precies inhouden, wordt in hun eigen publicaties in het midden gelaten. Het is duidelijk dat de acteurs meer salaris eisen en dat ook hier de komst van het internet als nieuw distributiekanaal als argument wordt gebruikt. Maar percentages of bedragen worden nergens genoemd. Vragen die deze krant per email twee dagen geleden op diens verzoek per email aan de woordvoerder van de SAG heeft gestuurd, zijn niet beantwoord.