Een waarschuwing in piepkleine letters

„We zijn de besten!”, juicht vandaag in chocoladeletters sportkrant Marca. Daarmee is de stemming in Spanje aardig omschreven nu Rusland met 3-0 is verslagen en de nationale ploeg zondag de EK-finale tegen Duitsland speelt. De overtuigende zege op de Russen neemt de laatste twijfels weg: het kampioenschap is binnen handbereik.

Vergeleken met de Oranjegekte is het enthousiasme bescheiden: hier en daar wat Spaanse vlaggen aan balkons en kleine plastic vlaggetjes bij benzinestations. Maar in Madrid stroomde de Plaza de Colón gisteravond wel vol met een uitzinnige menigte die het duel via een megascherm volgde.

De algehele overgave werd aanvankelijk geremd door scepsis: er rust immers geen zege op Spanjes nationale team. De laatste keer dat een EK werd gewonnen was in 1964, na een zege op Rusland. De laatste finale werd in 1984 gespeeld; Frankrijk won toen. Wat ook niet hielp was de bejaarde trainer van het team. Luis Aragones is een macho bullebak wiens woedeaanvallen worden afgewisseld met periodes van kennelijke onverschilligheid. Hij roept regelrechte antipathie op.

Eindelijk heeft Spanje zich nu met volle overgave op het EK gestort. Twijfels over het eindresultaat zijn er nauwelijks. Spanje is ongetwijfeld de beste ploeg. ‘Maar opgepast, we hebben nog niet gewonnen’, aldus Marca in kleine, nauwelijks leesbare lettertjes.