Duitsland

Duitsland Berlijn Een megapuzzel wachtte de Berlijnse archeologen toen in 1927 meer dan vijfhonderd kisten met tienduizenden kleurige tegelbrokken uit Babylon aankwamen. Met geduldige precisie bouwde men de stralend blauwe Isjtar-poort weer op, nu een hoofdattractie van het Pergamonmuseum. Die poort vormt de komende weken de entree naar een monumentale tentoonstelling over Babyon. Onder Nebukadnezar II (605-562 v. Chr.) verrezen er in de metropool aan de Eufraat schitterende gebouwen, maar de verovering door de Pers Kyros II, in 539 v. Chr., was het begin van het einde. Tegenwoordig ligt er tussen de resten van de niet ver van Bagdad gelegen stad een Amerikaanse militaire basis. De tentoonstellingsmakers hebben oog voor dat soort feiten terwijl ze ook de mythes laten spreken. De bijbelverhalen bijvoorbeeld, over de Babylonische zondigheid. Te zien zijn niet alleen antieke reliëfs, schilderingen en geschriften, maar ook nieuwere kunstwerken, zoals Douglas Gordons installatie Black and White (Babylon) met wulpse, naakte vrouwen. Babylon. Mythos und Wahrheit t/m 5 okt, Am Kupfergraben 5, Berlijn-Mitte. Zo-wo 9-18u, do-za 9-22u. Inl 0049-1803663668 en www.smb.museum/babylon

Berlijn

Een megapuzzel wachtte de Berlijnse archeologen toen in 1927 meer dan vijfhonderd kisten met tienduizenden kleurige tegelbrokken uit Babylon aankwamen. Met geduldige precisie bouwde men de stralend blauwe Isjtar-poort weer op, nu een hoofdattractie van het Pergamonmuseum. Die poort vormt de komende weken de entree naar een monumentale tentoonstelling over Babyon. Onder Nebukadnezar II (605-562 v. Chr.) verrezen er in de metropool aan de Eufraat schitterende gebouwen, maar de verovering door de Pers Kyros II, in 539 v. Chr., was het begin van het einde. Tegenwoordig ligt er tussen de resten van de niet ver van Bagdad gelegen stad een Amerikaanse militaire basis. De tentoonstellingsmakers hebben oog voor dat soort feiten terwijl ze ook de mythes laten spreken. De bijbelverhalen bijvoorbeeld, over de Babylonische zondigheid. Te zien zijn niet alleen antieke reliëfs, schilderingen en geschriften, maar ook nieuwere kunstwerken, zoals Douglas Gordons installatie Black and White (Babylon) met wulpse, naakte vrouwen.

Babylon. Mythos und Wahrheit t/m 5 okt, Am Kupfergraben 5, Berlijn-Mitte. Zo-wo 9-18u, do-za 9-22u. Inl 0049-1803663668 en www.smb.museum/babylon

Architectuurdagen

Een artificiële boomkruin voor de huisvesting van primaten; een woning die je open en dicht kunt klappen; een zolder die dankzij een verborgen stalen frame zo licht als een tent lijkt. Zulke architectonische innovaties kunnen bezoekers van de 14. Architectuurtage in Deutschland zelf bekijken. Elke deelstaat maakt een keuze uit bijzondere hoogbouw, bijzondere interieurs en bijzondere landschapsontwerpen. Waar deuren anders dicht blijven mag je nu, vrij naar het motto 'architectuur activeert!' ook in privé-gebouwen rondneuzen. Ook met exposities, lezingen en feesten. Op 28 en 29 juni in vele steden. Inl 0049-211496734 en www.aknw.de