Demp geluid diep in de gehoorgang

Storend lawaai waardoor slaap of lezen onmogelijk wordt. Hoe graag zou je je niet willen afsluiten van de akoestische wereld.

Comfoor gehoorbeschermer
Comfoor gehoorbeschermer

Kraaiende hanen, jankende katten, snurkende partners , ruziënde benedenburen en zo nog honderden oorzaken houden miljoenen mensen dagelijks van hun werk of ’s nachts uit hun slaap. De kosten aan gederfd productievermogen zijn astronomisch.

Naar de drogist dus, voor herriestoppers, earplugs, orhopax of oordopjes. Of direct naar de gehoorspecialist voor maatwerk? Die vraag vraagt om opsplitsing. Welk lawaai willen we weren? In welke mate? En hoeveel willen we uitgeven aan draagcomfort?

Een mens hoort geluiden vanaf 20 decibel, in een slaapkamer zijn dat er gemiddeld 30. Op de decibelschaal staan elke tien punten voor een verdubbeling. Pc’s blazen tegenwoordig 40 tot 70 decibel aan koelingslucht naar buiten en het continue geraas is volgens sommige onderzoeken oorzaak van veel concentratieverlies. Een verkeersweg produceert omstreeks 80 decibel.

Gehoorbeschermers houden niet alleen decibellen tegen, ze zijn ook frequentiespecifiek. Earplugs van Alpine (ongeveer 10 euro) beschermen onder meer tegen vliegtuiglawaai of slaapverstoring. De Alpine party plug houdt veel muziek tegen, tussen 2.000 en 4.000 hertz, maar weinig tussen 250-500 hertz, het meest gebruikte frequentiegebied van spraak. Op de party kun je dus nog gesprekken voeren, behalve dus over de achtergrondmuziek.

Geluidstoppers uit de winkel hebben een standaardformaat en gehoorgangen juist niet. Met warmtereactief schuimrubber of andere veringstechnieken worden de dempers daarom klemgezet in het oor, en dat voel je – een beetje, maar doorgaans wel langdurig. Bij een vestiging van gehoorspecialist Comfoor hebben ze daarvoor een oplossing. Eerst krijgt de klant aan weerszijden een schuimrubberen plugje tegen het trommelvlies, daarna worden de gehoorgangen volgestort met een tweecomponentenpasta. Tijdens het uitharden is nagenoeg niets hoorbaar, alleen de geluidstrillingen die de schedel opvangt en binnenlangs doorgeeft. Ideaal? Zeker niet. Want bij brand wil je graag wakker worden van roepende huisgenoten en het horen van de wekker heeft ook voordelen.

De uitgeharde vormen gaan naar de landelijke werkplaats in Doetinchem waar twee mallen worden gemaakt die weer leiden tot perfect passende gehoorbeschermers van hard of zacht acrylaat met een coating. Verrassing: in de dempers zit een vrije buisvormige doorgang met een standaarddiameter. En daarin gaat de gevraagde geluidsdemper, met een bepaalde decibelreductie in bepaalde frequentiegebieden. Het verwisselen van de demper kan alleen in een Comfoor-winkel. In dit geval kiezen we voor de zwarte demper, de krachtigste, voor ongestoord slapen. Het verschil met de anders zes kleuren zit vooral in de lagere frequenties: zwart houdt bij 250 hertz 24 decibel tegen, de groene en lichtste demper 11 decibel. Rond 8.000 hertz zijn ze alle zeven even sterk.

Bij levering van de dempers volgt nog een test met lichte luchtdruk om vast te stellen of de pasvorm perfect is. En dan? De stilte in! Dat je voor vertrek nog 85 euro moet afrekenen hoor je al bijna niet meer. Alsof je onder water bent. Thuis valt het zachte razen van de pc bijna helemaal weg, kwetterende vogels idem. En Far Shore van The Seekers op YouTube klinkt inderdaad vanuit de verte – alsof de buren het op hebben staan. Je zou haast tegen de muur gaan bonzen.