De nummer 154 verslaat Sjarapova

Maria Sjarapova ging gisteren op Wimbledon onderuit tegen landgenote Alla Koedrjavtsjeva. „Ik had niet mijn dag”, zei de tennisster die het toernooi vier jaar geleden nog won.

Sjarapova (links) treurt, Koedravtsjeva lacht na haar zege. Foto AP Russia's Alla Kudryavtseva, right, waves to the crowd after defeating Maria Sharapova, left, in their Women's Singles, second round match on the Number One Court at Wimbledon, Thursday, June 26, 2008. (AP Photo/Anja Niedringhaus)
Sjarapova (links) treurt, Koedravtsjeva lacht na haar zege. Foto AP Russia's Alla Kudryavtseva, right, waves to the crowd after defeating Maria Sharapova, left, in their Women's Singles, second round match on the Number One Court at Wimbledon, Thursday, June 26, 2008. (AP Photo/Anja Niedringhaus) Associated Press

„Waarom ik graag van haar wilde winnen? Omdat ik haar smokingoutfit lelijk vind.” De cynische reactie van Russin Alla Koedrjavtsjeva na haar zege op landgenote Maria Sjarapova, gisteren in de tweede ronde van Wimbledon, sprak boekdelen. De glamourgirl van het vrouwentennis staat haar gewoonweg niet aan. En dat inspireerde Koedrjavtsjeva om haar een flink pak rammel te geven: 6-2 en 6-4.

Koedrjavtjseva is niet de enige die zich stoort aan de presentatie van de nummer drie van de wereld. Vorige maand werd Sjarapova op Roland Garros nog op boe-geroep getrakteerd tijdens haar kwartfinalepartij tegen Dinara Safina (die zij verrassend verloor). En afgaand op de enthousiaste reacties die Koedrjavtjseva gisteren na haar overwinning in Londen kreeg, lijken weinigen te treuren om de vroege exit van de Wimbledonkampioen van 2004.

De ster van het internationale vrouwentennis verliest langzaam haar glans. Want verliezen van een bijna-topper als Dinara Safina is nog tot daar aan. Maar wie als recente nummer één van de wereld onderuit gaat tegen een speelster die nog nooit een toernooi op haar naam heeft geschreven, gooit haar geloofwaardigheid te grabbel.

Dat moet ook haar manager Max Eisenbud hebben gedacht, toen hij gisteren op de tribune toekeek. Sjarapova, de best verdienende sportster, personifieert in de ontelbare spotjes van horloge-, kleding-, auto-, camera- en frisdrankfabrikanten nog altijd De Ongenaakbare Vrouw. Yesterday the catwalk seemed to be where she had left her tennis luidt een commentaar in één van de Britse kranten vandaag: het lijkt alsof de tennisbaan voor haar een catwalk is. Een tennisster die zo veel aandacht aan haar presentatie besteedt, maar op de baan grossiert in fouten, roept de hoon van liefhebbers over zich af.

Dat Sjarapova gisteren niet haar beste tennis speelde, mag duidelijk zijn. De Russische produceerde 22 onnodige fouten, waarvan acht dubbele. „Ik had niet mijn dag”, zei ze na afloop zichtbaar verveeld. „Koedrjavtjseva serveerde en retourneerde beter. Ze had niets te verliezen. Ging voor elke bal. En ik? Ik speelde te defensief. God weet waarom.”

Zeker is dat Sjarapova door haar vroege uitschakeling de nodige punten gaat verliezen, want vorig jaar reikte ze in Londen nog tot de vierde ronde.

De naam van haar tegenstander staat nu nog genoteerd op plaats 154 van de ranglijst, en zal dit toernooi een stuk hoger terug te vinden zal zijn. Als dochter van een voormalig wereldkampioen Grieks Romeins worstelen, beschikt zij over een enorme vechtlust en power. „En die heb ik niet alleen voor twee optredens in Londen bewaard”, liet zij gisteren alvast weten.

De Russische wil het toernooi winnen en ziet niet in waarom zij niet in dat doel zou kunnen slagen. Vorig jaar was Koedrjavtjseva in de eerste ronde van Wimbledon tenslotte ook maar twee punten verwijderd van een overwinning op de latere winnares Venus Williams. „Ik wist toen helaas niet door te drukken. Maar ik heb wel veel van die wedstrijd geleerd. Eén ding wist ik zeker toen ik vandaag de baan op stapte: dat overkomt mij niet nog een keer.”