dagje Euro 2008

De teleurstellende prestaties van Italië op het EK voetbal hebben bondscoach Roberto Donadoni zijn baan gekost. De Italiaanse voetbalbond maakte gisteren bekend dat Donadoni geen nieuw contract krijgt, hij moet per direct vertrekken. Italië strandde in de kwartfinale tegen Spanje. Donadoni volgde na het door Italië gewonnen wereldkampioenschap in 2006 Marcello Lippi op. Italië maakte gisteravond bekend dat Lippi het opnieuw overneemt van Donadoni.

De nationale voetbalploeg van Turkije is gisteren feestelijk ontvangen op de luchthaven van Istanbul. Duizenden mensen stonden de spelers met vlaggen op te wachten. Turkije werd woensdagavond in de halve finale van het EK uitgeschakeld door Duitsland (3-2). „We zijn verdrietig, maar kijken in de toekomst”, zei Hasam Dogan, voorzitter van de Turkse voetbalbond.

De Europese voetbalbond UEFA heeft excuses gemaakt voor de televisiestoring woensdagavond tijdens de halve finale Duitsland - Turkije . Miljoenen kijkers in heel Europa hadden in de tweede helft ongeveer vijf minuten geen beeld. Ook geluidsverbindingen werden gehinderd. De storingen werden veroorzaakt door het onweer dat in alle hevigheid boven Wenen losbarstte. Dat zorgde voor problemen in het mediacentrum van waaruit de beelden worden doorgegeven.

De Turkse middenvelder Colin Kazim-Richards heeft gisteren in de Engelse krant The Times hard uitgehaald naar de spelers van Duitsland. „Ik denk dat ze zich wel een beetje schamen voor het doelpunt waardoor ze de wedstrijd wonnen”, bromde Kazim in de krant. De Turk raakte in de slotfase van het duel geblesseerd bij een duel met Philipp Lahm. Duitsland weigerde de bal buiten het veld te spelen en Lahm tekende enkele tellen later voor de winnende treffer (3-2). Tot boosheid van Kazim. „Dit hele toernooi is gebaseerd op fair play. De Duitsers zijn slechte sporters”, aldus Kazim.

Met dank aan een uitgekiende vermomming heeft een Duitser woensdag in het Duitse Laubach een bank beroofd. De man kon in zijn vermomming als voetbalsupporter ongemerkt over straat gaan. De gewapende bankovervaller droeg een pruik in de kleuren van de Duitse vlag en een T-shirt met daarop het embleem van de voetbalbond. Na zijn geslaagde beroving mengde de man zich ongezien in het voetbalpubliek, dat zich in dezelfde uitdossing voorbereidde op de halve finale van het EK tussen Duitsland en Turkije. De grootte van de buit is niet bekend.

De Zwitserse bierbrouwer Feldschlösschen heeft tijdens het EK 20 procent meer omzet gedraaid dan in dezelfde periode vorig jaar. Met dank aan de tienduizenden Oranjefans, zo liet de brouwer weten. Feldschlösschen, een dochter van toernooisponsor Carlsberg, had rekening gehouden met een stijging van 15 procent. De brouwer moest uiteindelijk vijf miljoen liter extra bier aanleveren. De baas van Feldschlösschen, Thomas Amstutz, dankte in een reactie de „fantastische” Nederlandse fans. Zij waren volgens Amstutz de grote aanjagers van het toernooi, dat tegenslag kende door de vroege uitschakeling van gastland Zwitserland en het slechte weer.