Cinemiens zingevingsfilms

Wie online een film wil bekijken moet zich net als in de videoketens of op televisie door een bak bagger heen ploegen om die ene goede film te vinden. Een verademing is dan ook Cinemalink.tv, een website gelanceerd door Cinemien, Homescreen en ABC Distribution, waarop voornamelijk de betere films gestreamd en gedownload kunnen worden. Deze komen allemaal uit de stal van distributeur Cinemien, die al jaren een beproefde combinatie van arthousefilms, Italiaanse klassiekers, gay cinema en esoterische films op de markt brengt.

Onder de 161 films op de website vinden we dan ook werk van Michael Haneke, François Ozon, Federico Fellini, Luchino Visconti en Paolo Pasolini, en kunnen succesnummers als Festen, Fucking Åmål en Me And You And Everyone We Know worden binnengehaald. Voor de Zen-liefhebber is ook de moeder aller esoterische films, Waarom vertrok Bodhi-Dharma naar het Oosten?, te downloaden. Dat Cinemien al jaren een goede boterham verdient aan dit soort zingevingsfilms is voer voor sociologen.

Mokerslagen zoals Naked of La Pianiste kosten 3,95 euro om te streamen en 9,90 euro om te kopen. Anoniem kijken zonder registratie is mogelijk, maar dan kun je de film alleen eenmalig downloaden of opstarten. Ook heb je dan geen toegang tot de helpdesk, die sowieso maar matig werkt: bij problemen moet je 48 uur wachten voordat je eventueel antwoord krijgt. Voor trouwe bioscoopbezoekers is er misschien weinig te ontdekken, omdat alle Cinemienfilms eerder in de bioscoop hebben gedraaid.

Het wachten is dan ook op een site met kwaliteitsfilms die niet van één distributeur afhankelijk is.

www.cinemalink.nl