CDA’ers op de helft al weer weg

Opnieuw verlaten twee Kamerleden van het CDA de politiek. Oud-staatssecretaris Economische Zaken Karien van Gennip wordt directeur bij ING, Kamerlid Roland Kortenhorst begint op Schiphol-Oost een klein luchtvaartbedrijf voor zakenreizen. Hun vervangers zijn Sabine Uitslag en Aasted-Madsen-van Stiphout, die op dit moment twee zwangere CDA’ers tijdelijk vervangen.

In januari vertrok een ander Kamerlid van het CDA, de gewezen Shell-topman Jules Kortenhorst, naar de nog op te richten European Climate Foundation. Dat leverde hem het verwijt op een „ordinaire baantjesjager” te zijn met een „ruggegraat van marsepein”. Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas noemt de nieuwe aderlating vandaag „schandelijk”. „Ze verloochenen het mandaat van de kiezers, ze hebben voor vier jaar getekend. Bovendien gaat politieke ervaring verloren”.

Bronnen binnen het CDA hebben begrip voor Van Gennip: zij had gehoopt op een nieuwe kabinetspost en kon moeilijk aarden in de Kamer. Roland Kortenhorst koos naar eigen zeggen voor zijn „jongensdroom” . „Het was nu of nooit. Nu zit ik aan de voorkant van de markt, over twee jaar hoef ik het niet meer te doen.”

CDA-fractieleider Van Geel laat weten het jammer te vinden dat het duo vertrekt.