Barroso geeft in Rusland lesje democratie

barroso_afp.jpgJosé Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, zat naast de Russische president Dmitri Medvedev op een podium en glimlachte bijna voortdurend. Niet dat Medvedev zulke grappige dingen zei. Tijdens de persconferentie over de EU-Ruslandbijeenkomst in Siberië, die vandaag afliep, noemde hij het verontrustend dat er met de EU zo slecht afspraken te maken waren, omdat de EU uitgaat van ’onderlinge solidariteit’. Er kon pas een beslissing worden genomen als alle EU-landen het ermee eens waren.

En Barroso? Die zei: ,,Als iemand denkt dat de besluitvorming complex is in de EU, zeg ik: ja, dat is zo. We zijn een democratische organisatie, we kunnen niets opdringen aan een EU-lidstaat.” Dat had een enorm voordeel: áls er een besluit werd genomen, was dat wel namens zo’n 500 miljoen mensen en een machtig economisch blok. En: ,,Natuurlijk moeten wij rekening houden met de mening van alle lidstaten, of ze nu klein of groot zijn, rijk of minder rijk, of ze al lang bij de EU horen of nog maar kort. Dat is een geweldig voorbeeld voor de rest van de wereld. Als de rest van dit wereld hetzelfde zou doen, zou die wereld veel aangenamer worden.”

En Medvedev? Die glimlachte niet.