Anheuser-Busch wijst bod van brouwer InBev af

De Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch verwerpt formeel het overnamebod van de Belgisch-Braziliaanse bierconcern InBev. Dat heeft het bedrijf gisteren na het sluiten van de beurs op Wall Street bekend gemaakt.

De raad van bestuur van Anheuser-Busch (Bud Light, Budweiser) heeft unaniem besloten dat het bod van InBev (Jupiler, Beck’s) van 65 dollar per aandeel (in totaal bijna 30 miljard euro) te laag is. Volgens Anheuser-Busch is de voorgestelde overname bovendien „niet in het belang van de aandeelhouders”.

In een brief die Anheuser-Busch-bestuursvoorzitter August Busch IV gisteravond aan InBev-topman Carlos Brito schreef, lichtte hij de afwijzing toe. Het bod van InBev doet volgens hem geen recht aan de waarde van de „iconen” van Anheuser-Busch. „Bud Light is het meest verkochte biermerk in de wereld en Budweiser het tweede.”

Daarnaast heeft het bedrijf in de VS een riante marktleiderspositie met een marktaandeel van bijna 50 procent. Ook het feit dat Anheuser-Busch via internationale deelnemingen (Grupo Modelo in Mexico en Tsingtao in China) veel groeipotentieel heeft is volgens het Amerikaanse bedrijf door InBev niet voldoende op waarde geschat. Anheuser-Busch denkt met een eigen ‘strategisch groeiplan’ meer waarde voor zijn aandeelhouders te kunnen creëren, schrijft August Busch. Details over dat plan geeft hij echter niet.

De verwachting is dat InBev het er niet bij zal laten zitten. Dit is volgens analisten een gunstig moment om de overname te doen, gezien de lage dollarkoers en de matig presterende Amerikaanse beurs. Het bedrijf heeft al een rechtszaak aangespannen bij het hof in Delaware om te laten onderzoeken of de directie van Anheuser-Busch door de aandeelhouders kan worden weggestemd. Het bedrijf wil zich er vooral van verzekeren dat alle dertien bestuurders op deze manier buiten spel kunnen worden gezet, inclusief de vijf die in 2006 aantraden.