Al Green verkiest het lichaam boven de geest

cd soul Al Green:Lay It Down ***--

cd soul

Al Green:Lay It Down

„It’s you that I want, but it’s Him that I need.” Deze regel uit een liedje van Al Green, uit 1977, verwoordde het dilemma in Greens leven: draait het om liefde of spiritualiteit; om geloof of lust, om Hem of om haar? Te oordelen naar zijn nieuwe cd Lay It Down, is reverend Al Green eruit: hij verkiest lichaam boven geest.

Al Green (62) is de soulzanger met de krioelende falsetstem, de warmbloedige orgels en de rollende crescendo’s – al 35 jaar. Verschil met vroeger is dat Green samenwerkte met producer Amir Guestlove, bekend als drummer van The Roots, in plaats van Willie Mitchell, die hem tot 2004 produceerde. Van hiphopproducer Guestlove zou je verwachten dat hij Greens geluid wil moderniseren. Maar integendeel, de muziek op Lay It Down klinkt nadrukkelijk alsof het 1973 is: een spichtige drumsound, volbloedorgels en blazers waar je tegen aan kunt leunen, omringen Greens nog altijd opwindende uithalen. De cd begint sterk, met prachtige nummers als ‘Lay It Down’ en ‘Take Your Time’. Maar in de tweede helft zijn de composities slapper en dan gaat Greens voortdurende geflirt storen.

Misschien is het weer tijd voor bezinning.

Al Green treedt op 31 oktober op in Paradiso, Amsterdam
    • Hester Carvalho