Abstracte grooves bij Oxymore Quintet

cd jazz

Oxymore Quintet :Oxymore Quintet

Violist Oene van Geel en bassist Mark Haanstra zijn belangrijke schakels in de levendige, jonge Amsterdamse impro-scene, waar musici open staan voor zowel klassieke als wereldmuziekvormen. De liefde voor Indiase ritmiek is groot bij Van Geel en Haanstra.

In Oxymore gaat het er steviger aan toe dan in hun andere bandjes. Zo voelt de viool zich heel goed naast een saxofoon, al lijken die instrumenten moeilijk te mengen. Met de mooie bezetting van saxofonist Guillaume Orti, pianist Harmen Fraanje en drummer Chander Sardjoe worden de grenzen van fusion en jazzrock verkend, met opvallende, abstracte grooves en wisselende drumpatronen. De musici lijken door elastiek vlechtwerk met elkaar in verbinding te staan. Zoals in het wervelende ‘Mike’s Dance’ en het gedragen ‘Bo3eog’.

Het slot brengt een versie van Radioheads ‘Optimistic’. Die song past door zijn veranderende sfeer, aanhoudende groove en kermende viool prima in het geheel.

Oxymore Quintet, 11/9 North Sea Jazz Festival
    • Amanda Kuyper