300 nummers in één flow

Styx mixen met Dr. Dre’s Bitches Ain’t Shit. The Carpenters laten overlopen in Metallica’s One. En na één seconde Ben Folds Five vervangen door All That She Wants van Ace of Base.

Op papier klinkt het weinig aantrekkelijk, ronduit onnozel bijna. Uit de oortjes van een iPod daarentegen, klinkt het niet minder dan geniaal.

Drie maanden lang zat dj Gregg Gillis, ofwel Girl Talk, van ’s ochtends negen tot ’s avonds vijf aan zijn cd Feed the Animals. Als een echte ambtenaar. Achter de computer. In plaats van zelf een instrument ter hand te nemen, verzamelde de man meer dan 300 nummers van collega-artiesten, hakte ze in stukjes en maakte er één lange mix van. Hij puzzelde net zo lang tot de flow zo natuurlijk werd, dat het leek alsof hij er amper één dagje aan kwijt was geweest.

Dat laatste is gelukt. De veertien nummers van Feed the Animals klinken alsof ze altijd zo geklonken hebben. Alsof ze ooit zo gemaakt zijn. Of Kurt Cobain Lithium enkel heeft geschreven om te kunnen mixen met Salt-N-Peppa’s Push It.

Feed the Animals is geheel volgens de huidige trend voor een bedrag naar keuze te downloaden van internet. Nul dollar en nul cent invullen kan, al moet je dan wel aangeven wáárom je zo’n krent bent. Nu is een paar dollar spenderen aan deze cd geen weggegooid geld. Want behalve een feest van herkenning, is Feed the Animals ook een verkapte popquiz. Leuk spelletje voor in de trein. Wil je tijdens het luisteren spieken, op Wikipedia zijn gedreven muzieknerds als een idioot aan het proberen alle gebruikte samples op de seconde nauwkeurig in kaart te brengen.

www.illegalart.net, www.en.wikipedia.org/wiki/Feed_the_Animals