Wildviaduct op de Veluwe in trek bij alle soorten wild

rotterdam, 26 juni. Het wildviaduct Woeste Hoeve op de Veluwe wordt `goed gebruikt`. Dat schrijven ecologen van Wageningen Universiteit in het juninummer van het Nederlandse vakblad Lutra. Alle grote zoogdieren in het gebied, vooral wilde zwijnen en edelherten, steken over. Gemiddeld passeren er in een etmaal zo`n zeventien dieren. Het ecoduct over de A50, uit 1988, is een van de eerste wildviaducten van Nederland. De onderzoekers maten in de winter van 2004-2005 aan de hand van sporen welke dieren gepasseerd waren. Ecoloog dr. Fred de Boer vindt echter dat het bewijs voor de effectiviteit van het wildviaduct nog niet is geleverd. ”We weten niet in hoeverre het viaduct voor genetische uitwisseling zorgt. Hoewel er enorm veel geld in ecoducten wordt geïnvesteerd, wordt er heel weinig gemeten.” Grote wildviaducten zijn er in Nederland slechts een handvol. Kleinere tunnels worden veel vaker aangelegd.