Wegener schrapt tot 465 banen

Wegener gaat zijn uitgeverijen voor dagbladen, huis-aan-huisbladen en internetactiviteiten samenvoegen. Ook alle ondersteunende activiteiten, inclusief die van de holding in Apeldoorn, worden ondergebracht in één bedrijf. De reorganisatie die eind dit jaar moet beginnen, kost naar verwachting tussen de 395 en 465 arbeidsplaatsen. Wegener hoopt tussen 32 en 37 miljoen euro te besparen.

De uitgever van regionale kranten als het Eindhovens Dagblad, BN/De Stem en TC Tubantia heeft vanochtend de details bekendgemaakt van een langverwachte reorganisatie. Wegener moet opnieuw reorganiseren om te voldoen aan de rendementseisen van de nieuwe eigenaar, Mecom. Het bedrijf van de Brit David Montgomery is sinds vorig jaar grootaandeelhouder van de Nederlandse uitgeverij. Wegener heeft net als andere dagbladconcerns te maken met een tegenvallende advertentiemarkt en dalende lezersaantallen.

Het dagbladconcern wil de vorig jaar aangekondigde overgang naar een „crossmediaal contentbedrijf” versnellen. „Niet zozeer de producten maar het creëren van bereik zal centraal staan”, schrijft Wegener in een persverklaring. De redacties moeten ‘mediumneutraal’ gaan werken, dat wil zeggen zowel voor internet als voor papieren uitgaven.

Wegener verwacht dat de reorganisatie een kleine anderhalf jaar gaat duren. In het eerste kwartaal van 2010 moet de operatie zijn afgerond. Een financieel effect van de reorganisatie wordt pas in 2009 zichtbaar, laat het concern weten.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft afwijzend gereageerd op de plannen van Wegener. De journalistenvakbond noemt het zeer teleurstellend dat Mecom zo snel na een vorige reorganisatie een nieuwe bezuinigingsronde heeft afgekondigd.