Timmermans: wel verbeteringen in weeshuis Bulgarije

Den Haag. De situatie in het weeshuis in Mogilino in Bulgarije is wel degelijk verbeterd. ”We zijn er nog niet en er moet nog veel gebeuren, maar het is wezenlijk vooruit gegaan”. Dat zei staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) gisteren vanuit Litouwen. Hij reageerde op de bewering deze week van een Belgische stichting dat er amper verbetering is. Timmermans stelt dat dit beeld niet strookt met de feiten. Hij baseert zich op bevindingen van Unicef en de Nederlandse ambassade in Bulgarije, die de ontwikkelingen in het weeshuis volgens hem nauwgezet in de gaten houden. De bewindsman bezocht het weeshuis begin februari, nadat de erbarmelijke omstandigheden in de publiciteit waren gekomen. Tientallen kinderen met lichamelijke of geestelijke handicaps kregen amper verzorging en hadden nauwelijks kleren en voedsel. Timmermans bood de Bulgaarse autoriteiten hulp aan. Zo betaalt Nederland een trainings- en opvoedingscentrum en geven Nederlandse deskundigen opleidingen aan Bulgaren. Volgens Timmermans hebben de kinderen in Mogilino nu allemaal een behandelplan.