Televisie Voorkeur

De tweede aflevering van achtdelige serie The power of art over beeldbepalende kunstwerken gaat over De samenzwering van Claudius Civilis van Rembrandt. Presentatie Simon Schama. Canvas, 21.55-22.50u.

actualiteiten

EénVandaag. Verslag uit Rusland en Nederland waarin het succes van voetbaltrainer Guus Hiddink met het Russische elftal wordt onderzocht. Verder een reportage over het omzetten van landbouwgronden naar natuur, waarover de Tweede Kamer vandaag spreekt met minister Verburg. Gezien de wereldwijde voedselcrisis is het de vraag of dit nog wel ethisch verantwoord is. Ned.1, 18.20-18.40u.

NOS: De koningin in Litouwen. Verslag van het staatsbezoek dat koningin Beatrix tot en met 26 juni brengt aan Litouwen. Zij doet dit op uitnodiging van Valdas Adamkus, president van Litouwen sinds 2004. De NOS volgt de koningin bij de verschillende officiële en minder formele onderdelen van haar bezoek. Ned.2, 18.25-18.50u.

Netwerk. De vuurtorenwachters in Nederland verdwijnen definitief. Hun werk wordt overgenomen door radars en camera’s. De vuurtorenwachters zelf hebben zich al twintig jaar verzet tegen dit plan van hun baas Rijkswaterstaat. Er gaat niets boven het menselijk oog vanaf de vuurtoren, zeggen de wachters zelf. Het verdwijnen van de vuurtorenwachter gaat volgens hen ten koste van de veiligheid op zee. Een reportage over een uitstervend beroep. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor het boek The Three Trillion Dollar War: The True Cost of the Iraq Conflictvan Joseph E. Stiglitz en Linda J. Bilmes. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Holland Doc: Trainer. Documentaire over de 21-jarige Serkan Sert, de nieuwe trainer van de D3-pupillen van voetbalclub De Meern. Een jonge Turk te midden van elf Nederlandse jongetjes uit een Vinexwijk onder de rook van Utrecht. De spelertjes hebben maar één droom: profvoetballer worden. Serkan, de zoon van een Turkse gastarbeider die in de jaren ’70 naar Nederland kwam, is een trainer met een missie. Hij vindt de opvoeding van zijn spelertjes belangrijker dan dat ze de beste voetballers worden. Zijn trainingsmethode is hard met een zachte hand. Het trainen van zijn blanke pupillenteam ziet hij als zijn roeping. De film volgt het eerste seizoen van Serkan met zijn spelertjes. Elke zaterdagochtend staat hij langs de lijn onder toeziend oog van zijn vader en de grote groep iets te enthousiaste ouders. Ned.2, 0.20-1.35u.

praatprogramma

Zomer 2008. Presentator Ben Crabbé kijkt vooruit op een nieuwe realityreeks op de Belgische televisie over de avonturen van lingerieontwerpster Muriëlle Scherre en praat met de Waal van de week: de weervrouw Sabrina Jacobs, die het liefst op vakantie gaat aan de Belgische kust. Verder vertelt de frontvrouw van de popgroep Texas, Sharleen Spiteri dat zij heeft besloten om solo te gaan. Zij treedt op met het nieuwe nummer All the times I cried. Eén, 22.00-22.50u.

The Graham Norton show. Praatprogramma waarin Graham Norton praat met onder anderen filmacteur John Malkovich en met acteur, komiek en schrijver Alan Davies. Muziek van de Schotse zangeres Sharleen Spiteri. BBC 2, 22.45-23.30u.

Question time. Politiek discussieprogramma onder leiding van David Dimbleby waarin het studiopubliek vragen kan stellen aan politici en bekende Britten onder wie kunstenaar Grayson Perry en staatssecretaris van Financiën Yvette Cooper. BBC 1, 23.35-0.35u.

informatief

Koppen: De waarheid uit een kindermond. Bij de evangelische ‘wedergeborenen’ zetten ouders almaar vaker hun kinderen in, zoals de 7-jarige Samuel Boutwell. Hij gaf z’n eerste preek toen hij amper drie was. Hij predikt op straat o.m. tegen abortusklinieken en gaat met zijn ouders op missie, want overal zijn zondaars. De negenjarige Terry wordt geëerd als de nieuwe Messias. Op z’n zesde was hij ’s werelds jongste dominee en hij doet ook genezingen. België Eén, 20.40-21.10u.

voetbal

NOS: EK voetbal: Halve finale. Voorbeschouwing op de tweede halve finale, tussen Rusland en Spanje, gevolgd door een rechtstreeks verslag met analyse in de rust en na de wedstrijd. Ned.1, 20.00-22.40u.

NOS Studio Sportzomer. Voetbalpraatprogramma met als gasten o.a. columnist Hugo Borst, Feyenoordtrainer Gertjan Verbeek en Maurits Hendriks, bondscoach van het Spaanse hockeyelftal. Ned.1, 22.45-23.40u.

overige sport

Wimbledon. Samenvatting van de vandaag gespeelde wedstrijden o.m. in Today at Wimbledon, BBC 2, 21.00-22.00u. en in Wimbledon update, Net 5, 23.25-0.20u. Morgen verslag op Net 5, 13.00-18.15u., BBC 2, 13.00-16.25u., 18.50-21.00u. en BBC 1, 14.45-19.00u.