Stoppen visvangst heeft snel resultaat

rotterdam. Het stoppen van de visserij in het grootste zeereservaat ter wereld heeft ervoor gezorgd dat al na enkele jaren het aantal vissen sterk is toegenomen. Het creëren van een dergelijk reservaat werkt dus, constateerden biologen deze week in in Current Biology. In 2004 zijn grote delen van het Groot Barrièrerif, ten noorden van Australië, gesloten voor alle visserij. Het rif is het grootste tropische koraalrif ter wereld: het langgerekte gebied is half zo groot als Chili en telt bijna duizend eilandjes. Een derde van het rif is tot reservaat verklaard. Na anderhalf of twee jaar zijn de populaties van Plectropomus sp., de belangrijkste consumptievis uit het gebied, bijna overal groter dan in onbeschermde delen van het rif. In de beschermde delen kwam meestal 1,3 tot 1,7 keer zoveel Plectropomus voor.