Snowball de kaketoe heeft echt ritmegevoel

De kaketoe die danst op de Backstreet Boys, Queen en Santana heeft écht ritmegevoel. Vorig jaar verscheen Snowball, een witte kaketoe met gele kuif, op YouTube. Zittend op de rugleuning van een fauteuil in een vogelasiel tilt hij zijn poten in de lucht en knikt in een vloeiende, ritmische beweging zijn kop. Het resultaat ziet er bizar uit.

De nieuwssite van het tijdschrift Nature meldde gisteren dat Snowball nu onderzocht is door wetenschappers van het Instituut voor Neurowetenschappen in La Jolla, Californië. Onderzoeker Aniruddh Patel concludeert tegenover Nature: „Hij doet niet zomaar z’n ding in zijn favoriete tempo.” Het overnemen van ritmes wordt vaak gezien als uniek menselijk vermogen.

De onderzoekers lieten de kaketoe dansen op een rockmuziekje, op wisselende snelheden.

Snowball paste zijn bewegingen aan, zoals op de video’s te zien is, al volgt hij het ritme niet precies. Bij tragere muziek danst Snowball langzaam, maar ook wel eens snel. Patel: „Maar als de muziek snel is, beweegt hij alleen in snelle tempo’s. Hij danst dan nooit meer langzaam.”

Snowball werd ontdekt toen de eigenaar hem vorig jaar augustus afleverde in het vogelasiel in de Amerikaanse staat Indiana, samen met een cd met daarop de hit Everybody van de Backstreet Boys.

Patel en zijn collega’s willen uitzoeken wat de motivatie is achter Snowballs dans. Mogelijk zijn de bewegingen verwant aan baltsgedrag.

Zie Snowball dansen op nrc.nl/wetenschap