Risi e bisi

Risi e bisi is een van de heerlijkste voorjaarsgerechten uit de Italiaanse streek Veneto. Het is een soepige risotto of een dikke rijstsoep, net hoe je het noemen wilt. Vegetarisch bovendien. Essentieel zijn verse doperwten, bij ons meer een vroege zomergroente. Gebruik liefst onbespoten doperwten, want van de peulen trekken we een bouillon.

Voor 2 personen:

600 g verse, onbespoten doperwten, gedopt

½ bosje platte peterselie

1 ui

1 eetlepel olijfolie

100 g risottorijst (liefst vialone nano of carnaroli)

een klont roomboter

een handje geraspte Parmezaanse kaas

Trek eerst een bouillon van de doperwtenpeulen, de helft van de peterselie en ui en zout. Hak de rest van de peterselie fijn. Snipper de rest van de ui. Verhit de olijfolie in een ruime pan en fruit hierin de ui. Voeg de rijst toe en roer tot alle rijstkorrels glazig zijn. Voeg de doperwten en een flinke scheut doperwtenbouillon toe. Laat zachtjes 5 minuten koken.

Voeg dan de rest van de bouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat rijst en doperwten zachtjes koken tot ze beetgaar zijn. Het resultaat moet behoorlijk vloeibaar zijn, natter dan een risotto. Gebruik zo nodig extra water.

Roer er de boter, Parmezaanse kaas en peterselie door en maak de risi e bisi op smaak met zout en versgemalen peper.

De nrc.next-barbecuewedstrijd komt eraan. Stuur jouw beste barbecuerecept naar nrcnext.nl/koken.

    • Janneke Vreugdenhil