Regio vergroot druk op Mugabe

Een vrouw bladert door campagnemateriaal van president Mugabe in Banket, een dorp 100 kilometer ten noordwesten van Harare. Foto AP An elderly Zimbabwean woman reads President Robert Mugabe's campaign material, at his rally in Banket about 100 kilometres west of Harare, Tuesday, June 24,2008. Mugabe said that the run off election would go ahead despite Morgan Tsvangirai's withdrawal ahead of an election on the 27th of June.(AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi) Associated Press

De Zimbabweaanse president Robert Mugabe is internationaal verder alleen komen te staan door de oproep van landen in zuidelijk Afrika om de voor morgen geplande, tweede ronde van de presidentsverkiezingen uit te stellen. Niet eerder leverden buurlanden zulke sterke kritiek op Zimbabwe.

Na een spoedberaad gisteren in Swaziland verklaarde de ‘veiligheidstrojka’ van SADC, het verbond van veertien landen in zuidelijk Afrika waaronder Zimbabwe, dat het huidige geweld de verkiezingsuitslag dreigt te beroven van „geloofwaardigheid en legitimiteit”. De trojka – Tanzania, Swaziland en Angola – riep op tot gesprekken tussen regeringspartij ZANU-PF en oppositiepartij MDC voordat een nieuwe verkiezingsdatum wordt vastgesteld.

Oppositieleider Morgan Tsvangirai verklaarde gisteren dat hij bereid is te onderhandelen met de regering, maar niet als die eenzijdig de verkiezingen doorzet. De Zimbabweaanse kiescommissie liet weten dat de verkiezingen gewoon doorgaan. Mugabe zei eerder deze week dat hij bereid is met de oppositie te praten, maar alleen ná de tweede stemronde.

Tsvangirai gaf zijn verklaring af in zijn villa in Harare. Hij verliet daartoe de Nederlandse ambassade waar hij zondag naartoe vluchtte. Na zijn verklaring keerde Tsvangirai terug in de ambassade.

Overigens liet Tsvangirai vandaag weten dat een gisteren in de Britse krant The Guardian verschenen opiniestuk, waarin hij oproept tot gewapende interventie in Zimbabwe, niet door hem is geschreven. The Guardian was door „geloofwaardige bronnen” verzekerd dat hij het stuk had geschreven, maar dat bleek een misvatting, aldus Tsvangirai in een officiële verklaring van zijn MDC.

Premier Balkenende vroeg gisteren de Zuid-Afrikaanse president Mbeki om alles te doen voor een oplossing in Zimbabwe. Balkenende sprak telefonisch met Mbeki, die namens SADC bemiddelt tussen ZANU-PF en MDC.

Nelson Mandela, die zich steeds op de achtergrond hield met betrekking tot Zimbabwe, verweet Mugabe gisteren een „tragisch mislukken van leiderschap”. Mandela is in Londen waar morgen een concert plaatsvindt ter ere van zijn negentigste verjaardag op 18 juli.

Groot-Brittannië ontnam Mugabe gisteren zijn ridderorde. (Reuters, AP, BBC, ANP)