Ramos-Horta kandidaat hoge VN-post

José Ramos-Horta, de president van Oost-Timor, is door VN-chef Ban Ki-moon gevraagd om nieuwe Hoge Commissaris van de mensenrechten te worden. Hij moet Louise Arbour opvolgen, die 1 juli vertrekt.

Ramos-Horta (58) wil nog 24 uur bedenktijd. „Enerzijds, ja, het is tijd voor iets nieuws,” zei Ramos-Horta vanmorgen in Dili, toen parlementariërs het gerucht verspreidden dat hij „de baan had geaccepteerd”. „Tegelijkertijd: ik houd van mijn land en van de mensen die mij hebben gekozen.”

Nobelprijswinnaar Ramos-Horta werd in 2007 president van de voormalige Portugese kolonie die in 2002 onafhankelijk werd van Indonesië. In februari overleefde hij een aanslag. Noch bij de VN in New York, noch in Genève bij het Commissariaat bevestigt men de benoeming.

Er wordt al maanden gespeculeerd over de opvolging van Louise Arbour, voormalig rechter in Canada en aanklager van de Joegoslavië en Rwanda-tribunalen, die deze baan vier jaar gedaan heeft. Mensenrechten zijn steeds meer inzet van politieke twisten tussen het Westen en de derde wereld. Het commissariaat – ’s werelds hoogste mensenrechteninstantie – staat onder hevige druk van landen om bepaalde schendingen door de vingers te zien en andere te veroordelen. Arbour, die zeer kritisch is over bepaalde methodes in de War on Terror, wilde geen tweede termijn. Volgens de geografische logica bij de VN moet haar opvolger een Aziaat zijn.

De naam van Ramos-Horta circuleert sinds Brazilië, Portugal en Australië hem dit voorjaar vroegen zich kandidaat te stellen. Toch stond de Oost-Timorees niet op de shortlist van kandidaten die in New York zijn geïnterviewd. Openlijk meedingen kostte tijd en kon onrust in het politiek instabiele Dili aanwakkeren. Op die lijst stonden onder meer de Mexicaanse ambassadeur in Genève en een Pakistaanse mensenrechtenrapporteur.

Ramos-Horta kent de VN goed. Hij was jaren ambassadeur van de Oost-Timorese onafhankelijkheidsbeweging in New York. De VN stonden aan de wieg van de nieuwe staat en zijn nauw bij bestuur en ontwikkeling betrokken.

De benoeming van een nieuwe mensenrechtenchef moet worden goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de VN.

    • Caroline de Gruyter