Qatar investeert wel vaker verkeerd

Qatar lijkt niet in een goede positie te verkeren om veel voor Barclays te kunnen betekenen. De Qatar Investment Authority (QIA) en een beleggingsvehikel van sjeik Hamad Al-Thani, een lid van de koninklijke familie van Qatar, zijn overeengekomen 2,3 miljard pond (2,9 miljard euro) te investeren in een aandelenuitgifte van de Britse bank, waardoor Qatar mogelijk een belang zal verwerven van 10 procent en kan uitgroeien tot de grootste aandeelhouder van Barclays. Toch is de deelname van Qatar niet per se een groot blijk van vertrouwen.

Eén zorg is dat de staatsfondsen die al eerder in Barclays hadden belegd, nauwelijks extra geld in de bank hebben gestoken. De China Development Bank (CDB) en het Singaporese Temasek hebben gezamenlijk al 5 procent van Barclays in handen, nadat ze vorig jaar hadden geholpen het mislukte bod van de bank op ABN Amro te financieren. Hoewel Temasek en CDB hebben besloten vast te houden aan hun bestaande belangen – waarbij Temasek een klein beetje meer investeerde – hadden ze, als ze echt enthousiast waren geweest, een mooie kans gehad om veel meer te investeren.

Een andere zorg is dat de Qatarezen niet bepaald de slimste beleggers zijn in het universum van de staatsfondsen. De QIA heeft zware verliezen geleden op drie breed uitgemeten beleggingen in westerse bedrijven. Eerder dit jaar zou het fonds naar verluidt voor ruwweg 1,3 miljard Zwitserse frank aan aandelen van Crédit Suisse hebben gekocht op de beurs, een paar dagen voordat de koers van de Zwitserse bank in een duikvlucht terechtkwam. Dat leverde een verlies op van 15 procent. Bovendien heeft Qatar nog steeds 25 procent in handen van Sainsbury, een belang dat voor 2,5 miljard pond werd gekocht als onderdeel van het mislukte bod op de Britse winkelketen. De aandelen zijn nu 44 procent minder waard. Hetzelfde geldt voor het belang van 15 procent van Qatar in de Londense beurs, dat nu nog maar nauwelijks de helft waard is van de 701 miljoen pond die Qatar ervoor neertelde.

De investering van 10 procent van QIA in OMX is misschien wel winstgevend geweest, want dat Scandinavische beursbedrijf werd aan Borse Dubai verkocht tegen een onbekende prijs. Toch was ook dit geen doorslaand succes, omdat het oorspronkelijke plan een overname van OMX was.

Qatar heeft voor zichzelf wel een neventransactie met Barclays weten te bedingen: het recht om de bank in het Midden-Oosten te adviseren. Maar het is onduidelijk of dit QIA veel voordeel zal opleveren, laat staan of het fonds de noodzakelijke deskundigheid in huis heeft om deze rol te vertolken.

Una Galani

    • Una Galani