Opstandige man die niet in slogans wil geloven

Theater NV Harde Materialen. Gezien 25/7 ITs Internationaal Theaterschoolfestival ITs. Info: 020- 5205320 en www.itsfestival.nl.

„De winst is gestegen!’’ kraait een dame vanaf haar hoge post in het bedrijf. Met de NV Harde Materialen gaat het goed en dat moet iedereen weten, opdat het nóg beter zal gaan.

NV Harde Materialen: zo heet ook de voorstelling waarmee de Amsterdamse regiestudent Lucas De Man tijdens het Internationale Theaterschoolfestival ITs afstudeert. Rob de Graaf schreef de tekst en Pascal Leboucq ontwierp bij wijze van decor een hoge stalen muur.

Even hard als die muur of dat geheimzinnige door de NV geproduceerde materiaal is de cultuur op de bedrijfsvloer. Pakkende slogans moeten de werknemers tot het uiterste motiveren. Maar ineens staat er een man op. Die niet meer in de slogans gelooft. Die helemaal opnieuw wil beginnen, en die als een messias volgelingen om zich heen verzamelt. Een collectieve drumsessie op de stalen muur dient hun creativiteit los te maken, alternatíeve creativiteit wel te verstaan.

Zo had het kunnen lopen in NV Harde Materialen: de nieuwe leider, bevlogen en spiritueel, ontpopt zich als een tiran. Dat zou spannend zijn en een aanzetje ervan krijgen we wel te zien, maar algauw verzandt de tekst in therapeutisch groepsgewauwel terwijl het spel (van onder meer Sara Ringoet en Mathieu Gûthschmidt) vervaagt.

Was De Man nou maar hard gebleven, ook in zijn regie van die opstandeling met zijn halfzachte idealen. Had hij nou maar laten zien dat vriendelijke ideeën gemeen worden zodra de macht moet worden bewaakt.

Nu mist de voorstelling scherpte. Noch met een satire noch met een parabel hebben we uiteindelijk te maken en de kritiek op onze tijd komt niet aan. Of staat die vreemde jongen die door gemaskerde kerels in elkaar wordt geslagen, steeds als hij een meisje omarmt, voor de verharding van onze maatschappij?

Nee, zijn optreden lijkt toch eerder een los ideetje, zoals er wel meer losse ideetjes in De Mans universum rondzweven. Net als opstandeling begint NC Harde Materialen origineel en eindigt afgemat.

    • Anneriek de Jong