Op weg naar het mooiste stukje Frankrijk

Het is bijna weer zover: zomervakantie. En ja, nog altijd gaan de meeste Nederlanders dan naar Frankrijk. Naar de camping municipal natuurlijk, maar steeds vaker ook naar een sterrencamping met golfterrein en privéstrand. Of naar hun eigen, ook al steeds duurdere huis. Ongeveer 200.000 Nederlanders hebben een (tweede) huis in Frankrijk. Elk jaar komen daar zo’n tweeduizend bij.

Over campings, huizen en stijgende prijzen gaan En France (4,75 euro), Leven in Frankrijk (5,45 euro) én de Margriet (2,30 euro) van deze week. En het moet gezegd, voor wie morgen nog niet vertrekt brengen de bladen het vakantiegevoel een stuk dichterbij.

Zoals Leven in Frankrijk, dat ter gelegenheid van het tienjarig bestaan een aantal medewerkers vroeg naar hun ‘mooiste stukje Frankrijk’. Theo Schilderkamp bij een idyllische foto uit de Languedoc: „Vroeger graasden er schapen op mijn terrein. Met zo’n ouderwetse herder die niet veel om handen had: de kudde trok tevreden over het veld. Daarom bouwde hij een schuilhut. Keien te over, gebleekt en gebarsten onder de genadeloze zon. De eeuwenoude capitelle is nu van mij. En van het mediterrane bos, dat hem altijd liefdevol omarmt met altijd groene takken. Klimop klautert behendig over de stenen. Rondom rommelen slangen en smaragdhagedissen in het stekelige struikgewas en er zijn wel honderd soorten vlinders.”

Kijk, dát is nou leven in Frankrijk. Maar helaas, lezen we een paar pagina’s verder, daar moet een steeds hogere prijs voor worden betaald. Ruim twee ton bedraagt de gemiddelde huizenprijs in de Languedoc tegenwoordig, leert een overzicht van de prijzen per regio. Reden, volgens de Frans-Nederlandse makelaar Ruud Dijkmans: „De prijzen waren domweg te laag. Onroerend goed had geen waarde.”

De Engelsen kwamen er als eersten op af: „Zij verkochten hun rijtjeshuis en konden van de opbrengst hier iets prachtigs kopen.” Het antwoord op de vraag ‘Welke buitenlanders kopen het meeste onroerend goed in Zuid-Frankrijk’ luidt dan ook: Britten 57 procent, Italianen 12 procent, Belgen 5 procent, Nederlanders 4 procent, Zwitsers 4 procent, Duitsers 3 procent, Ieren 2 procent, Spanjaarden 2 procent, overigen 11 procent.

Bij stijgende huizenprijzen horen luxere huizen en inderdaad, En France heeft een artikel over la piscine : „Genoeg van het slepen met afdekzeilen voor het zwembad? Of van het vuil en de insecten in het water ’s ochtends? Climaworld heeft een bijzondere oplossing: een afdekking die (ook met afstandsbediening) automatisch over het zwembad wordt geschoven. De constructie is zo stevig dat er stoelen en banken op kunnen worden geplaatst, et voilà, een extra terras voor ’s avonds.”

Poeh, dat is wel heel ver verwijderd van het eenvoudige leven op het platteland. Gelukkig biedt de Margriet uitkomst. Bij de ‘tien leukste campings in La France’ zitten een camping met „eigen waterbronnen, wandelpaden en een grote verscheidenheid aan flora en fauna” en ook nog één „met slechts 41 plaatsen”. Nu maar hopen dat niet alle Margriet-lezers dáár naartoe gaan.

Gretha Pama

    • Gretha Pama