Onderzoek IAEA naar verwoeste ‘reactor’ in Syrië

VN-inspecteurs hebben met een bezoek aan de plaats waar een vermeende Syrische nucleaire wapeninstallatie stond, naar eigen zeggen een goed begin gemaakt met hun onderzoek. De installatie werd in september door de Israëlische luchtmacht gebombardeerd. De Verenigde Staten meldden in april dat het om een geheime nucleaire reactor ging die met Noord-Koreaanse hulp werd gebouwd en dat Syrië intussen het puin had opgeruimd en er een nieuw gebouw neergezet. Syrië houdt vol dat Israël een gewoon gebouw van het leger heeft verwoest en dat de Amerikanen zich aan desinformatie schuldig maken.

Volgens hoofdinspecteur Olli Heinonen van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft zijn team uitgebreid monsters kunnen nemen in het gebied in de Syrische woestijn aan de rivier de Eufraat. De medewerking van de autoriteiten noemde hij in het algemeen bevredigend.

In Wenen zei hij na zijn terugkeer van een vierdaags bezoek aan Syrië tegen journalisten dat het echter te vroeg was om conclusies te trekken over de aard van de verwoeste installatie. Er moet nog heel wat werk worden verricht, zo zei hij, en dat zou nog wel wat tijd vergen. Naar verwachting zal het IAEA gedetailleerd verslag uitbrengen over zijn bevindingen voor de volgende bijeenkomst van de raad van bestuur in september.

Syrië weigerde de IAEA-inspecteurs toegang tot drie andere plaatsen waar ze wilden zoeken naar mogelijk bewijs van een bron voor brandstof voor een reactor en andere aanwijzingen. Syrië verwees daarbij naar de nationale veiligheid. De drie plaatsen zijn volgens Damascus conventionele legerbases die voor buitenstaanders verboden terrein zijn.

De Syrische regering had maanden nodig om in te stemmen met een inspectie door het IAEA, dat toeziet op de naleving van het nucleaire Non-proliferatieverdrag, dat door Damascus is ondertekend. IAEA-directeur Mohamed ElBaradei kritiseerde eerder de VS omdat ze eveneens lange tijd hebben gewacht voor ze het IAEA van hun verdenkingen op de hoogte stelden. Voor de reis van de inspecteurs zei hij echter ook de Amerikaanse beschuldigingen zeer serieus te nemen en „absolute doorzichtigheid” van de Syrische regering te zullen eisen. (AP, Reuters)