‘OM moet werken met onvolledig dossier over Ahold’

Tijdens de boekhoudfraude deed Deloitte-accountant Van den Dries de controle van de boeken van Ahold. Gisteren werd hij gehoord.

Accountant Deloitte kwam gisteren tijdens het hoger beroep tegen vier Ahold-bestuurders opnieuw onder vuur te liggen, nadat het Amsterdamse gerechtshof had bepaald dat Deloitte een intern rapport over de boekhoudfraudezaak bij supermarktconcern Ahold niet hoeft vrij te geven. Volgens het hof mag de huisaccountant van Ahold een beroep doen op het verschoningsrecht. Het rapport was gemaakt als achtergronddocument voor Deloittes Amerikaanse advocaten en moet daarom als vertouwelijk worden beschouwd.

Maar ’s middags, tijdens het verhoor van voormalig Deloitte-accountant John van den Dries, werd Deloitte opnieuw beschuldigd van het achterhouden van stukken. Ditmaal was het Ed van Liere, de raadsman van voormalig Ahold-bestuurder en financieel topman Michiel Meurs, die in de aanval ging.

Volgens Van Liere is het zeer opmerkelijk dat de advocaat van Deloitte aanvankelijk bij justitie een verweerschrift indiende waarin stond dat het Openbaar Ministerie (OM) niet over alle relevante documentatie beschikte, omdat het daar niet om had gevraagd. In de tweede versie was deze passage geschrapt. Volgens Van Liere wekt dat de indruk dat Deloitte een „onvolledig dossier” aan justitie heeft overhandigd, waardoor de rechter moet oordelen op basis van een „onvolledig feitencomplex”.

Van den Dries, die tijdens het begin van de boekhoudaffaire de belangrijkste accountant was die de financiële controle van Ahold deed, zei daarop dat hij „nooit betrokken is geweest bij de uitlevering van stukken aan justitie”.

Van Liere wilde van Van den Dries weten of hem was opgevallen en of hij navraag had gedaan waarom er zo kort na elkaar nieuwe versies van dit verweerschrift volgden. Van den Dries antwoordde ontkennend en beriep zich op zijn slechte gezondheid als excuus dat hij het allemaal niet zo goed had gevolgd. Anderhalf jaar geleden werd hij getroffen door kanker, de linkerhelft van zijn tong is verlamd. Daardoor kan hij lastig spreken.

Het naadje van de kous kwam Van Liere niet te weten omdat Van den Dries zich na overleg met zijn advocaat verder beriep op het verschoningsrecht op dit punt. Zo eindigde het laatste getuigenverhoor voor de zomer in het hoger beroep van de Ahold-zaak. In september gaat de rechtszaak verder met het verhoor van de vier verdachten: ex-bestuurders Cees van der Hoeven, Michiel Meurs, Jan Andreae en de Zweed Roland Fahlin.

Lees de reconstructie van de Ahold-zaak op nrc.nl/ahold

    • Sander Voormolen