Nog 5 dagen roken bij het bowlen

Nog 5 dagen roken bij het bowlen Leiden, 26 juni. De bordjes met ‘verboden te roken’ staan al maanden bij de baan. Maar de uitbaters van bowlingcentrum Menken in Leiden knijpen een oogje toe. Tot 1 juli, want dan wordt het hele bowlingcentrum rookvrij. Sportkantines vallen ook onder het rookverbod dat dinsdag van kracht wordt. Wim (55) en Tinie (53) Brouwer vinden het „klote”. Beiden roken al veertig jaar. Vanaf volgende week gaan ze nooit meer uit eten. „Dat is niet leuk als je geen sigaretje na de maaltijd mag”, vindt Wim. De Brouwers blijven wel bowlen. Het stel heeft net een team opgericht en traint drie keer in de week. The Lucky Strikes heten ze, met een knipoog naar het sigarettenmerk. Drie jaar geleden verhuisde het bowlingcentrum naar een bedrijventerrein omdat de ruimte waar de bowlingbaan oorspronkelijk zat, werd gepacht van de gemeente. Het complex moest per 1 januari 2006 rookvrij zijn. „We wilden niet de enige rookvrije horecagelegenheid van Leiden zijn. We waren toen bang dat mensen zouden wegblijven”, zegt Esther Menken. Nu vreest Menken dat bezoekers op bowlingschoenen naar buiten lopen voor een sigaret. Ze overweegt chips in de schoenen te laten aanbrengen die een alarm bij de voordeur kunnen activeren. Foto Floren van Olden Leiden 24-6-2008 Door het rookverbod in de horeca van 1 juli zullen alle op de foto afgebeelde plekken voor rokers onbereikbaar. Bowling team the Lucky Strikes mag ook niet meer roken op de bowlingbaan. Namen en overig bijschrift worden verstrekt door verslaggever Leoni Nierop die mee was op reportage. Foto Floren van Olden Olden, Floren van