Maki ruikt links anders dan rechts

rotterdam, 26 juni. De geurstoffen die mannelijke ringstaartmaki`s afscheiden uit geurklieren in hun pols zijn links en rechts verschillend. Leonardo Dapporto bericht in het juninummer van Naturwissenschaften dat hij dat met gaschromatografisch onderzoek bij zeven mannetjes ontdekte. Niet eerder is bij zoogdieren vastgesteld dat identieke geurklieren aan beide zijden van het lichaam verschillende stoffen produceren. Wel was aangetoond dat de geurstoffen van de maki`s onderling sterk verschilden. Ringstaartmaki`s (Lemur catta) zijn sociaal levende halfapen van Madagascar. Hun territorium wordt gemarkeerd met geurstoffen. Over het evolutionair voordeel van de ontdekte bijzonderheid heerst twijfel: het zou individuen extra herkenbaar maken, of de groep maki`s groter doen lijken dan hij was.