Lichtere straf voor ramp Exxon Valdez

Washington, 26 juni. Het federale Hooggerechtshof in de Verenigde Staten heeft de miljardenboete die olieconcern ExxonMobil kreeg voor de olieramp met de Exxon Valdez in 1989 fors verlaagd. Dat heeft de hoogste gerechtelijke instantie van het land gisteren bekendgemaakt. In plaats van 2,5 miljard dollar moet `s werelds grootste oliemaatschappij 507,5 miljoen dollar (324 miljoen euro) betalen aan gedupeerden van de ramp met de tanker Exxon Valdez. Dit schip liep in 1989 aan de grond in Alaska en verloor daarbij ruim 41 miljoen liter ruwe olie. Ongeveer 1.900 kilometer kustlijn werd besmeurd. Het Hooggerechtshof oordeelde dat de boete van 2,5 miljard dollar overdreven was en moet worden teruggebracht tot de daadwerkelijke schade voor onder andere vissers en landeigenaren.