Leibovitz als creatie

Beeld van de film Annie Leibovitz : Life Through A Lens (2006) Regie: Barbara Leibovitz Leibovitz, Annie

Annie Leibovitz. Life Through a Lens.

Regie: Barbara Leibovitz.

In: 5 bioscopen. ***

Ze fotografeert wat ze ziet. Beroemdheden, vrienden, en bij gebrek aan mensen richt ze desnoods de lens op haar tenen. Dat is, aldus Annie Leibovitz (1949) aan het begin van de door haar zuster Barbara in 2006 geregisseerde tv-portret Annie Leibovitz. Life through a lens, de manier waarop ze de afgelopen veertig jaar het Amerikaanse leven heeft gedocumenteerd en glamourvol in scène heeft gezet.

De docu ontrolt zich als een chique making of-film. Foto’s, portretten, covers komen voorbij, aangevuld met de herinneringen van de geportretteerden aan de foto-shoot. Rode draad in hun verhalen: hoe gevoelig Annie was voor hen persoonlijk, en hoe onconventioneel ze was in het maken van een setting waarin die tot z’n recht zou komen.

Ze kreeg zoveel Amerikaanse iconen voor haar lens dat ze verantwoordelijk is geworden voor die iconografie zelf. Zonder Leibovitz hadden al die sterren, rockers en politici er in onze ogen heel anders uitgezien. Tot die conclusie leidt dit vaardig geproduceerde portret, door Leibovitz’ foto’s snel achter elkaar te tonen en aan te vullen met bewegende beelden en getuigenissen.

Alle zussen Leibovitz en ook Annie komen zelf uitgebreid aan het woord. En toch blijft Life through a lens over Leibovitz, haar leven en motieven even discreet als zijzelf, bijvoorbeeld over haar verhouding met filosoof Susan Sontag.

    • Dana Linssen